LG demonstrează primul ecran OLED elastic, care se poate întinde atunci când depliezi telefonul

13.11.2022
LG demonstrează primul ecran OLED elastic, care se poate întinde atunci când depliezi telefonul

LG Display a demonstrat prototipul unei ecran OLED elastic, care poate fi întins de la diagonala de 12 inch până la cea de 14 inch, conformându-se carcasei dispozitivului pe care este instalat.

Cum ar fi ca ecranul următorului tău smartphone să nu fie nici pliabil și nici rulabil. În loc să apeleze la mecanisme complicate pentru susținerea sau rularea ecranului, producătorii smartphone ar putea trece direct la partea de design, asumând că ecranul se va întinde precum un elastic peste elementele mobile ale carcasei. Spre exemplu în cazul unui telefon rulabil nu va mai fi nevoie de un compartiment ascuns pentru rularea efectivă a ecranului. La fel, deformarea ecranelor pliabile în zona balamalei va fi de domeniul trecutului, noile soluții OLED de tip elastic conformându se perfect suprafeței pe care sunt instalate.

Ecranele extensibile sau ecranele cu formă liberă, așa cum le numește LG Display, pot fi trase, îndoite și răsucite. Acestea merg cu un pas mai departe decât afișajele flexibile folosite cu dispozitive în prezent foarte populare, precum Galaxy Fold și alte smartphone-uri de la Samsung, care pot fi pliate și îndoite, dar nu întinse.

Pentru a face afișajul atât de elastic, LG Display a construit materialul substratului de bază dintr-un siliciu similar cu cel folosit la lentilele de contact. De asemenea, pixelii bazați pe tehnologia micro-LED sunt mai mici de 40 de micrometri, permițând obținerea unei rezoluții ridicate. Totodată pentru a evita ruperea conexiunilor electrice, ingineri LG au folosit circuite în formă de arcuri, care se pot adapta la îndoire și pliere.

„Tehnologia revoluționară a afișajului extensibil oferă versatilitate de nivel următor pentru diferite scenarii zilnice”. LG Display precizează și că noul tip de ecran se pretează la scenarii de utilizare mai puțin obișnuite, cum ar fi aplicarea direct pe piele,  îmbrăcăminte sau obiecte de mobilier. Totodată, tehnologia și-ar putea găsi aplicații în diverse industrii, precum modă, accesorii de purtat, mobilitate și accesorii pentru gaming.

LG Display lucrează la această tehnologie încă din anul 2020, promițând să ofere un produs adecvat pentru uz comercial nu mai târziu de anul 2024.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult