Mai mulţi oameni de ştiinţă au prezentat Asgardia, prima „naţiune spaţială”

Mai mulţi oameni de ştiinţă au prezentat Asgardia, prima „naţiune spaţială”
Un grup de oameni de ştiinţă lansează ceea ce ei numesc o naţiune în spaţiu. Asgardia „va deveni un loc pe orbită care este un adevărat no man’s land”, se arată pe site-ul oficial conceput pentru Asgardia.
 
Noua „naţiune” îşi propune să lanseze primul său satelit la sfârşitul anului viitor. Oamenii de ştiinţă fondatori speră ca Asgardia să fie într-o zi recunoscută de ONU. Dar unii experţi au pus sub semnul întrebării viabilitatea planului, având în vedere că dreptul internaţional interzice pretenţia de suveranitate naţională în spaţiul cosmic.
 
„Cetăţenii Asgardiei, care vor fi examinaţi înainte de admitere, vor obţine în cele din urmă paşapoarte”, spune Lena de Winne, un membru senior al echipei de proiect, care a lucrat pentru Agenţia Spaţială Europeană timp de 15 ani.
 
„În mod clar este dificil să accepţi ideea că poţi fi cetăţeanul unei naţiuni pe care nu poţi pune piciorul”, a declarat de Winne pentru BBC. „Dar eu sunt cetăţean olandez şi locuiesc acum la Paris… Nu este nimic neobişnuit cu privire la această idee, dacă sunteţi cetăţean al unei ţări în care nu locuiţi şi în care nu vă duceţi”.

Proiectul este susţinut de Aerospace International Research Center, o companie privată, fondată de savantul şi omul de afaceri rus Dr. Igor Ashurbeiyli. El a glumit cu reporterii, în Paris, la un eveniment care anunţa proiectul. A spus că nu ar fi surprins dacă mass-media l-ar eticheta drept un „om de ştiinţă nebun” care spune „un nonsens total”.

Pe site-ul Asgardia se arată că noua naţiune, al cărei nume provine de la un oraş celest din mitologia nordică, „va oferi o platformă independentă, liberă de constrângerea legilor unei ţări de pe Pământ”. Grupul spune că va deschide noi oportunităţi în spaţiu pentru comerţ, ştiinţă şi „popoarele tuturor ţărilor de pe pământ”.
 
 
Concursuri au fost organizate pentru a alege un imn şi un model de drapel naţional pentru Asgardia.
 
Profesorul Sa’id Mosteshar, director al Institutului de Politică şi Legislaţie Spaţială din Londra, pune sub semnul întrebării ideea că Asgardia ar putea fi recunoscut în conformitate cu dreptul internaţional. „Tratatul privind spaţiul cosmic, acceptat de toată lumea, spune foarte clar că nici o parte a spaţiului cosmic nu poate fi însuşită de vreun stat”, a spus Mosteshar. Având în vedere că Asgardia nu va fi asociat cu un teritoriu autonom, iar „cetăţenii” vor fi în continuare locuitori ai Terrei, perspectivele sale de recunoaştere sunt slabe, a adăugat profesorul.
 
Proiectul este finanţat personal de Dr. Ashurbeiyli în prezent, dar grupul a de cercetători a anunţat că va căuta metode de „crowdfunding”. Deja mai mult de 50.000 de oameni au aplicat online pentru a deveni „cetăţeni”.
 
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro, Go4games.ro și Apropotv.ro. Are 15 ani de experienţă în presa centrală şi a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro ... citește mai mult