Masca de protecție inspirată de catalizatorul auto, promite să inactiveze COVID-19 fără ajutor extern

26.10.2020
Masca de protecție inspirată de catalizatorul auto, promite să inactiveze COVID-19 fără ajutor extern

Încă aflat la stadiu experimental, noul tip de masca folosește ca mijloc de sterilizare inactivarea termică a contaminanților, inclusiv virusul COVID-19.

Măștile medicale de unică folosință au de partea lor avantajul costului, însă nu sunt foarte eficient și constituie o nedorită sursă de deșeuri care trebuie colectate și, eventual reciclate. Având în vedere noile cerințe care obligă folosirea la scară largă a măștilor de protecție, găsirea unei alternative eficiente pentru blocarea infecțiilor virale și totodată prietenoasă cu mediul înconjurător este mai importantă decât oricând.

O posibilă soluție ar fi descoperită deja de o echipă de cercetători e institutului MIT, care au adaptat tehnologia consacrată a catalizatoarelor auto pentru a viza ca și „poluanți” virușii circulați pe calea aerului.

Ceva mai voluminos decât măștile de unică folosință, noul tip de mască încorporează o plasă din cupru care poate fi încălzită prin aplicarea unui curent electric, sterilizând materialul filtrant la anumite intervale de timp materialul filtrant.

masca COVID

Potrivit schițelor furnizate, aerul contaminat este absorbit și expirat prin fante prevăzute pe lateralul măștii, circuitul format cu zona aflată deasupra gurii purtătorului re-inhalarea aerului abia expirat și evacuarea necontrolată (ex. aburind lentilele ochelarilor).

Potrivit echipei de cercetători, noul tip de mască va putea fi folosit inclusiv de personal din domeniul medical, intensitatea funcției de curățare automată putând fi ajustată în raport cu nivelul de contaminare al mediului unde se desfășoară activitatea (mediu contaminat din saloanele de spital, mijloace de transport în comun, plimbări în aer liber).

Potrivit echipei de cercetători, folosirea unui material suficient de fin pentru a reține particule cu încărcătură virală și totodată rezistent la temperaturi relativ înalte poate fi soluția pentru obținerea unei măști de protecție reutilizabilă pe termen lung. Regenerarea elementului filtrant se face prin aplicarea unei temperaturi de aproximativ 90°C, suficient pentru descompunerea particulelor virale.

Însă adevărata provocare este obținerea rezultatului dorit într-un mod cât mai eficient, fără risipă de energie și fără ca aerul filtrat să devină prea fierbinte.

Dispozitivul prototip folosește o plasă de cupru ultra-fină, cu dimensiunea ochiurilor de numai 0.1 mm, capabilă să ridice temperatura la nivelul dorit chiar și cu energia limitată a unui acumulator Li-ion de mici dimensiuni. Pentru a nu crea disconfort termic, elementul filtrant este fixat într-o carcasă din neopren, masca rezultată având autonomie de câteva ore în modul de filtrare activă.

În mod ideal, tehnologia va oferi același nivel de filtrare ca o mască N95 convențională, dar cu marele avantaj de a nu trebui decontaminată sau aruncată după utilizare. În plus, odată incluse în recuzita personalului medical, noile măști prevăzute cu sistem de curățare activ vor putea fi reutilizate pe termen ceva mai lung, fără grija imediată e epuizării proviziilor de măști.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult