Motivul pentru care Norvegia renunţă la radioul FM, deşi populaţia se opune

11.01.2017
Motivul pentru care Norvegia renunţă la radioul FM, deşi populaţia se opune

Norvegia a început să închidă frecvenţele radio FM (analog) astăzi, în ciuda faptului că măsura nu este populară în rândul populaţiei. Într-un sondaj realizat recent, 66% dintre cei care au răspuns au spus că doresc păstrarea radioului FM, iar doar 17% au fost de acord cu decizia guvernului.

Până la finalul acestui an niciun radio nu va mai funcţiona în Norvegia pe frecvenţe FM. Guvernul susţine că a luat această decizie deoarece doreşte să furnizeze servicii radio de calitate populaţiei, iar FM nu este o tehnologie potrivită pentru relieful muntos din Norvegia.

În acest moment destul de mulţi cetăţeni dintre cei 5 milioane pe care îi are statul nordic nu recepţionează radio FM.

Norvegia vrea să treacă total la tehnologia digital audio broadcasting (DAB), care oferă mai multe staţii şi acoperire mai bună, în ciuda faptului că populaţia nu este pregătită. Doar o treime din maşinile care circulă în Norvegia dispun de radio DAB.

Potrivit unor statistici, în Norvegia există aproximativ 15 milioane de aparate de radio FM. Aceste dispozitive vor ajunge la gunoi sau piese de muzeu.

Prima regiune care a închis radioul FM este Nordland. Până la finalul anului nimeni nu va mai putea recepta canale radio FM pe teritoriul Norvegiei.

Guvernul estimează că posturile de radio vor economisi peste 23,5 milioane de dolari pe an renunţând la emisia în FM, permiţându-le să investească fondurile în conţinutul difuzat.

Şi alte ţări doresc să urmeze exemplul nordicilor. Marea Britanie a anunţat că se va trece la DAB când jumătate din populaţie va asculta radio prin această tehnologie.
 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult