Noile nave militare chineze au o caracteristică secretă, care nu a mai fost folosită de sute de ani în războiul pe mare

15.04.2021
Noile nave militare chineze au o caracteristică secretă, care nu a mai fost folosită de sute de ani în războiul pe mare
Distrugător din clasa Type 055 (Foto: Profimedia Images)

China lansează noi nave militare pe bandă rulantă, în tentativa de a controla o parte cât mai mare din apele din jurul său. Două noi tipuri de vase de luptă au o caracteristică interesantă, care nu a mai fost folosită la scară largă în războiul pe mare de foarte mult timp.

Noile distrugătoare din clasa Type 055 și navele de patrulă din clasa Type 718 (Haixun) au, pe părțile laterale ale carenelor, suprafețe plate alungite. Experții militari spun că acestea nu sunt elemente de design, ci au fost gândite pentru ca navele chineze să împingă vase inamice pe mare.

Navă de patrulă de 10.000 de tone din clasa Haixun (Foto: YouTube/MH DEFENSE)

Potrivit lui Jerry Hendrix, autorul cărții „To Provide and Maintain a Navy”, navele chineze pot forța astfel vasele inamice să schimbe cursul. El crede că țintele „navelor-berbec” chineze vor fi vasele militare americane din Marea Chinei de Sud, disputată de Beijing cu vecinii săi, unii dintre ei aliați ai SUA.

China își dorește acele ape bogate în resurse, dar nu vrea neapărat să declanșeze un război convențional pentru ele.

Clasa Haixun este bine pregătită pentru a împinge inamicii. Deși este un model de patrulă, nava are un deplasament de 10.000 de tone, de două ori cât un distrugător obișnuit.

Americanii nu sunt pregătiți pentru noua amenințare

Este puțin probabil ca un distrugător american împins astfel de o navă a pazei de coastă chineze să răspundă cu tunurile sau lansând rachete, deoarece ar putea declanșa un război între două puteri nucleare. „Acesta este un incident pentru care americanii nu sunt pregătiți”, a mai spus Hendrix, citat de Forbes.

Citește și: China are acum cea mai mare marină militară din lume. Din fericire pentru unii, Beijingului îi lipsește ceva esențial

Aceste confruntări fizice între vase nu sunt noi în confruntările maritime. Galerele romane aveau, la prova, zone întărite, special gândite pentru izbirea ambarcațiunilor inamice.

Tactica a fost folosită chiar și în secolul 20, de nave care nu au fost însă gândite sau echipate pentru a face așa ceva. Uneori, navele militare aliate care escortau convoaie în Oceanul Atlantic au izbit submarinele germane pe care le-au surprins la suprafață, scufundându-le sau forțându-se să se predea.

Fregată sovietică din clasa Mirka II, surprinsă în timp ce se apropia de distrugătorul american USS Caron, în 1988 (Foto: Wikipedia)

Mai mult, în timpul Războiului Rece, nave ale NATO s-au „îmbrâncit” cu unele ale Uniunii Sovietice. Un astfel de incident s-a petrecut în Marea Neagră în 1988. Două fregate sovietice au împins un distrugător și un crucișător american. Daunele provocate au fost minore, dar incidentul a provocat o criză internațională.

CITEȘTE ȘI:

Încă o țară va intra în clubul select al celor cu portavioane

Noul portavion american este o minune a tehnologiei, dar are o problemă jenantă cu toaletele

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult