Noul AI NVIDIA poate genera scene 3D folosind doar câteva fotografii. VIDEO

27.03.2022
Noul AI NVIDIA poate genera scene 3D folosind doar câteva fotografii. VIDEO

NVIDIA a prezentat noua sa tehnologie numită Instant NeRF, care poate realiza întregi scene 3D folosind doar câteva fotografii 2D. Demonstrația a fost realizată folosind patru imagini din diverse unghiuri a unei singure scene. În doar câteva momente, software-ul poate să genereze mediul 3D care poate fi apoi explorat din orice unghi. Folosind un model AI, software-ul aproximează ceea ce se află în anumite unghiuri neacoperite de imaginile 2D.

NeRF de la NVIDIA poate ajuta în dezvoltarea jocurilor video și în tehnologii de condus autonom

NeRF este prescurtarea de la Neural Radiance Field, o tehnologie care se ocupă cu antrenarea unei inteligențe artificiale pentru realizarea de obiecte 3D folosind fotografii 2D. Tehnologia ar putea fi utilizată în domenii precum jocuri video sau auto pentru condus autonom, folosind informațiile pe care camerele le vede pentru a aproxima distanța între vehiculele din trafic. Totodată, tehnologia ar putea fi folosită pentru a antrena roboți industriali.

Avantajul NeRF față de alte tehnologii de acest gen din trecut este faptul că „antrenamentul” pentru  a genera imaginile 3D este realizat în doar câteva secunde, urmând ca apoi să poată genera noi medii și modele 3D pe baza fotografiilor în doar câteva momente.

NVIDIA spune că NeRF funcționează în special cu subiecți statici, fiind de preferat ca imaginile să nu conțină prea multe diferențe de mișcare atunci când sunt introduse în sistem. În caz contrar, anumite elemente ar putea apărea „blurate”, la fel ca într-o fotografie cu expunere lungă în care subiecții se mișcă.

Pentru a rula cât mai repede, NVIDIA recomandă utilizare NeRF pe plăci video echipate cu nuclee Tensor, precum cele din gama RTX, dar poate fi folosit și pe plăci video fără accelerare AI nativă. Desigur, performanța va fi mai slabă fără prezența nucleelor Tensor.

sursa: Engadget

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult