NVIDIA prezintă tehnologia „A.I.” care transformă orice filmare într-un clip slow-motion

19.06.2018
NVIDIA prezintă tehnologia „A.I.” care transformă orice filmare într-un clip slow-motion

Acum că multe smartphone-uri din gama de top pot înregistra clipuri video şi pot fotografia la calitate foarte înaltă, producătorii de dispozitive mobile încep să inoveze în spaţiul filmărilor la viteză mare, majoritatea telefoanelor high-end lăudându-se cu filmări cu până la 960 de cadre pe secundă. NVIDIA a venit însă cu o soluţie mai elegantă pentru un efect de slow motion realiat din filmări obişnuite, la rezoluţie completă, folosind reţele neurale şi inteligenţă artificială pentru a genera cadre noi pentru a asigura o redare fluidă a materialului video.

În general, pentru realizarea de filmări la rezoluţie înaltă şi la o viteză de peste 24, 30 sau 60 de cadre pe secundă, este nevoie de echipament specializat, foarte scump. NVIDIA propune un algoritm care foloseşte plăci video ale companiei pentru a procesa clipurile video obişnuite, inserând astfel între cadrele filmate noi cadre „artificiale”, realizate folosind informaţiile cadrului precedent şi ale celui care urmează.

Rezultatul este foarte convingător, ba chiar aproape de perfecţiune pentru un ochi neantrenat, însă tehnologia are limitările sale. În primul rând, anumite elemente din cadru pot fi afişate cu artefacte de procesare, în spaţiile în care nu exista destulă informaţie pentru a genera un cadru perfect. De asemenea, procesarea acestor clipuri durează destul de mult, chiar şi pe plăcile video de top ale companiei.

Pentru a ajunge la aceste rezultate, NVIDIA a folosit peste 11.000 de clipuri video cu activităţi sportive, filmate la 240 de cadre pe secundă nativ. Pe baza acestora, algoritmul poate acum genera până la 210 cadre pentru fiecare secundă de redare. Este interesant însă faptul că tehnologia funcţionează şi mai bine cu cât clipul este redat la o viteză mai mare, astfel că filmările native în slow motion pot fi încetinite şi mai mult.

Probabil că această tehnologie nu va fi integrată prea curând în smartphone-uri, însă ar putea transforma filmările normale cu telefonul în clipuri slow-motion prin procesare pe un PC, avantajul fiind faptul că rezoluţia înaltă (Full HD, 4K, etc.) ar rămâne intactă, spre diferenţă de funcţiile native de pe smartphone-uri de acum care limitează filmările în 960 de cadre pe secundă la rezoluţie sub 720p.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult