O toaletă eco transformă excrementele în energie electrică și monede digitale

14.07.2021
O toaletă eco transformă excrementele în energie electrică și monede digitale

O universitate a inventat o toaletă prietenoasă cu mediul care produce energie electrică. Tehnologia a fost dezvoltată de echipa lui Cho Jae-weon, un profesor de inginerie urbană de la Institutul Național de Știință și Tehnologie din Ulsan, Coreea de Sud.

Toaleta BeeVi – numele vine de la bee („albină”) și vi („vision”/„viziune”) – folosește o pompă cu aer pentru a trimite excrementele într-un bazin subteran, reducând consumul de apă. Acolo, microorganisme descompun fecalele în metan, care devine ulterior o sursă de energie pentru clădire.

O toaletă care produce bani

În medie, o persoană elimină 500 de grame de excremente în fiecare zi. Acestea pot fi transformate în 50 de litri de gaz metan, potrivit inginerului. Gazul poate genera 0,5 kWh de electricitate sau poate fi folosit pentru a propulsa un vehicul pentru aproximativ 1,2 km.

Echipa lui Cho a dezvoltat și o monedă digitală, numită Ggool („miere” în coreeană). Fiecare persoană care folosește toaleta BeeVi primește 10 Ggool pe zi.

Moneda digitală poate fi folosită în campus pentru achiziția de cafea, mâncare, fructe sau cărți. „Am crezut mereu că excrementele sunt murdare, dar acum sunt o comoară de mare valoare pentru mine”, a declarat un student.

Sursa: Reuters

Foto: captură de ecran

CITEȘTE ȘI:

VIDEO: Cum „merg la toaletă” piloții de avioane de vânătoare sau atac când zboară ore în șir?

Toaleta inteligentă cu recunoaștere dorsală a fost inventată la Universitatea Stanford

Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro, Go4games.ro și Apropotv.ro. Are 15 ani de experienţă în presa centrală şi a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro ... citește mai mult