Phonebloks, un concept interesant care nu se va materializa vreodată

Phonebloks, un concept interesant care nu se va materializa vreodată

Unul dintre cele mai importante, dacă nu cumva chiar cel mai important avantaj al PC-urilor, este posibilitatea de actualizare hardware a componentelor interne. Smartphone-urile şi tabletele erodează constant poziţia fostei platforme preferate de utilizatori, însă acestea sunt carcase închise care ne lasă, în cel mai bun caz, să schimbăm o baterie defectă sau să folosim un card MicroSD. Conform designerului industrial Dave Hakkens, acestea ar putea fi însă la fel de flexibile ca un PC.

Înainte de a sări în sus de bucurie, trebuie subliniat aspectul că Phonebloks nu este nici măcar un prototip parţial funcţional, ci doar un concept de design. Ideea designerului olandez este însă interesantă, deşi şansele ei de materializare sunt aproape nule.

Ca un joc LEGO, Phonebloks propune ideea unor componente împachetate în carcase rectangulare şi a unei plăci de bază cu conectori de date şi de alimentare  care le-ar permite utilizatorilor să cumpere şi sa asambleze un telefon mobil sau o tabletă din bucăţi. În mod evident nu atât de subţire, uşor sau elegant ca un produs curent, Phonebloks ar permite însă înlocuirea unei camere foto, a unui procesor, a ecranului sau a memoriei RAM atunci când pe piaţa apar produse noi, fără a necesita achiziţia unui telefon sau a unei tablete noi.

Ideea este foarte atractivă, însă, deşi nu-mi place să pronunţ cuvântul „niciodată” deoarece lumea este plină de profeţi rataţi, conceptul are şanse infime de materializare. Mai întâi de toate, producătorii de componente ar trebui convinşi că vânzarea cu amănuntul a unor produse finite interşanjabile ar avea avantaje în faţa livrărilor pachetelor de componente de mii sau zeci de mii de bucăţi către integratori.

Chiar dacă acest lucru se va întâmpla, este greu de crezut că întreaga industrie de componente ar  fi dispusă să colaboreze şi creeze standarde comune deschise de interconectare care să permită apariţia unor module interschimbabile precum cele imaginate de Dave Hakkens. Iar reacţia producătorilor de telefoane şi tablete, care ar vedea dispărându-le clientela fidelă pe care o obişnuiseră să cumpere modele noi în fiecare an, în mod sigur nu va sta cu mâinile în sân.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News