Posibil microfon, găsit într-o cană făcută cadou de o ambasadă a Chinei

12.04.2022
Posibil microfon, găsit într-o cană făcută cadou de o ambasadă a Chinei

Un dispozitiv suspect, care pare a fi un microfon, a fost găsit într-o cană de călătorie oferită cadou de ambasada Chinei din Israel unui ministru.

Mai multe căni similare au fost primite de două ministere, cel al Științei și Tehnologiei și cel al Transporturilor, potrivit presei din Israel. Dispozitivul găsit în una dintre acestea a fost trimis la Shin Bet, serviciul intern de informații, pentru a fi analizat.

Cu această ocazie, agențiilor guvernamentale li s-a transmis să aibă grijă ce „atenții” primesc de la entități străine, deoarece acestea ar putea include dispozitive de ascultare sau camere. Mulți actori internaționali sunt interesați să afle secrete ale Israelului, un stat care dezvoltă tehnologii avansate, inclusiv în domeniul inteligenței artificiale.

Cana suspectă pare să includă un microfon.

China este interesată să investească în infrastructura din statul evreu, dar și de tehnologii noi, după ce a pierdut accesul la inovații occidentale din cauza războiului economic pe care îl are cu SUA.

Israelul face echilibristică

Relațiile dintre Israel și China sunt tot mai apropiate. În 2021, statul asiatic a devenit principala sursă de importuri pentru țara din Orientul Mijlociu, depășind Statele Unite. Situația nu este văzută cu ochi buni de Washington, care este un aliat al Israelului. În 2020, SUA a susținut cu 3,8 miliarde de dolari țara. Majoritatea banilor au fost folosiți pentru cheltuieli militare.

Israelul se află într-o poziție complicată și în ceea ce privește războiul din Ucraina. Nu a oferit ajutor militar Kievului și nici nu s-a alăturat sancțiunilor vestice. „Suntem o țară mică și avem multe considerente regionale de luat în calcul”, a declarat ministrul Apărării din Israel, Benny Gantz.

Statul din Orientul Mijlociu susține, însă, programe umanitare în Ucraina și a construit acolo un spital de campanie.

Sursa: Times of Israel

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult