Prezenţa bacteriei E.coli în alimente, detectată cu ajutorul unui nou senzor laser fără contact

Prezenţa bacteriei E.coli în alimente, detectată cu ajutorul unui nou senzor laser fără contact

Venind în sprijinul unei mai bune verificări a calităţii alimentelor, un grup de cercetători sud-coreeni au creat un dispozitiv de analiză care foloseşte tehnologie laser pentru a detecta prezenţa bacteriilor pe alimentele depozitate, indicând nivelul de contaminare fără a fi necesar contactul direct sau prelevarea de mostre pentru teste de laborator.

Testat şi de cercetătorii institutului american MIT, dispozitivul include un senzor optic care analizează schimbările apărute în refracţia luminii emisă de o diodă laser, indicând prezenţa sau absenţa bacteriilor vii la suprafaţa alimentului verificat.

Folosind senzorul cu rată de eşantionare la 30Hz, cercetătorii au putut deosebi cu uşurinţă carnea contaminată de cea proaspătă, însă nu au reuşit diferenţierea precisă a tulpinilor de bacterii.

Chiar dacă nu poate diferenţia bacteriile comune de cele cu adevărat periculoase, capabile să producă intoxicaţii grave prin eliberarea de toxine care rămân şi după prepararea termică a alimentului respectiv, dispozitivul este foarte folositor pentru evaluarea stării de prospeţime a alimentelor.

Aflat încă la stadiu de prototip, noul dispozitiv de măsură este ieftin şi uşor de folosit, încât ar putea fi adaptat în detectoare portabile şi chiar integrat cu aparate electrocasnice pentru uz casnic –  frigidere, cuptoare cu microunde, etc.

Citeste si A fost descoperită prima specie de bacterii care „mănâncă” PET-uri şi plastic

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult