Remediu pentru obezitate: un microchip pentru controlul apetitului, implantat în stomac

Remediu pentru obezitate: un microchip pentru controlul apetitului, implantat în stomac

În locul intervenţiilor chirurgicale riscante de bypass gastric, făcute cu scopul de diminua capacitatea stomacului de procesare a alimentelor, remediul pentru obezitate ar putea fi implantarea unui microchip de mici dimensiuni, capabil să regleze automat apetitul pacientului. Cu ajutorul implantului introdus în cavitatea abdominală, scăderea în greutate ar urma să se producă în mod natural, pe măsură ce cantitatea de alimente consumate la fiecare masă va scădea.

Invenţia profesorului Chris Toumazou şi colegul său Stephen Bloom de la Colegiul Imperial din Londra este un “modulator inteligent implantabil”, capabil să citească şi să interpreteze semnale electrice şi chimice asociate cu nervul vag, aflat în cavitatea peritoneală din abdomen.

Pentru a obţine rezultatul dorit, chip-ul trimite înapoi către creier propriile semnale electrice direcţionate prin nervul vag, declanşând o senzaţie de saţietate ce blochează impulsul de a mânca. În afară de apetit, nervul vag mai controlează şi alte funcţii cheie ale organismului, cum ar fi modul în care respirăm, pulsul inimii, secreţia acizilor eliberaţi în sistemul digestiv şi contracţiile stomacului. Potrivit cercetătorilor, identificarea corectă a semnalelor chimice şi nu neapărat impulsuri electrice este esenţială pentru precizia şi eficienţa acestui instrument.

Încurajat de potenţialul acestei invenţii, Consiliul European de Cercetare a alocat deja fonduri în valoare de peste 7 milioane de euro, menite să urgenteze cercetările profesorilor britanici.

un dispozitiv similar ce are ca ţintă acelaşi nerv vag din cavitatea abdominală a fost testat cu succes pentru reducerea crizelor de epilepsie

Între timp, un dispozitiv similar ce are ca ţintă acelaşi nerv vag din cavitatea abdominală a fost testat cu succes pentru reducerea crizelor de epilepsie. Potrivit cercetătorilor responsabili cu cele două proiecte, abilitatea noului chip de a genera semnale neurale care pot fi interpretate de creier drept stimuli pentru controlul apetitului poate fi utilizată şi în alte scopuri. Spre exemplu, dispozitivul poate fi configurat să monitorizeze semnale care au legătură cu instalarea crizelor de epilepsie, trimiţând înapoi către creier propriul set de stimuli menit să calmeze aceste crize.

În ceea ce priveşte controlul apetitului, cercetătorii propun doar o temperare a poftei de mâncare şi nu stoparea completă, în idea că pacientul va mânca mai încet şi mai puţin. Fiind vorba de un sistem inteligent, cu microchip programabil, funcţia de control a apetitului va putea fi ajustată în funcţie de nevoile fiecărui pacient, astfel încât efectele obţinute să fie exact cele dorite.

Din punct de vedere al creierului, stimulii primiţi din partea implantului sunt identici celor emişi de sistemul intestinal după o masă copioasă, semnalizând că stomacul este plin şi nu mai este nevoie să mâncăm.

Potrivit cercetătorilor, chip-ul de control al apetitului va putea fi implantat în urma unei operaţii minim invazive, mai puţin costisitoare decât un bypass gastric şi cu riscuri reduse pentru pacient, efectul obţinut fiind scădere naturală în greutate cauzată de reducerea apetitului pentru mâncare.

În timp ce implantul propus de cercetătorii britanici este doar la începutul etapei de teste clinice pe animale, un dispozitiv similar creat de compania americană EnteroMedics a trecut deja printr-o etapă de teste pe oameni, implicând 239 pacienţi. Deşi reprezentanţii companiei au afirmat că rezultatele obţinute au fost sub aşteptări, aproximativ jumătate dintre participanţii la experiment au pierdut cel puţin 20% din excesul de greutate folosind dispozitivul numit VBlock. O altă companie numită IntraPace, a primit aprobarea europeană pentru un dispozitiv numit Abiliti, care de asemenea foloseşte nervul vag în încercarea de a reduce apetitul pentru mâncare.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Recomandare video