Rusia interzice Wikipedia și lansează o platformă cu informații acceptate de Kremlin

30.04.2024
Rusia interzice Wikipedia și lansează o platformă cu informații acceptate de Kremlin

Rusia a clonat Wikipedia și a înlocuit-o cu o versiune controlată de stat, care să afișeze doar informații acceptate de Kremlin.

Rusia a înlocuit Wikipedia cu o enciclopedie sponsorizată de stat, care este o clonă a Wikipedia originală rusă, dar care a fost editată astfel încât să omită lucruri care ar putea pune conducerea țării într-o lumină proastă. Potrivit 404media.co, Ruviki, așa cum este denumit acum site-ul, a copiat toate articolele Wikipedia în limba rusă și le-a editat strict pentru a respecta legile ruse. Existent de dinaintea acestor măsuri, echivalentul rusesc pentru Wikipedia era numit Ruwiki și reprezenta o enciclopedie cuprinzătoare cu informații relevante pentru publicul rus.

Noua clonă are „ruwiki” în URL-ul său, iar articolele editate pe care le prezintă exclud mențiunile „agenților străini”, desemnarea guvernului rus pentru orice persoană sau entitate care își exprimă opinii despre guvern și este susținută, financiar sau în alt mod, de o națiune din afara.

Rusia înlocuiește Wikipedia cu o copie trunchiată

Wikimedia RU, pagina în limba rusă a organizației non-profit care conduce Wikipedia, a fost forțat să se închidă la sfârșitul anului 2023, pe fondul presiunilor politice din cauza războiului din Ucraina. Vladimir Medeyko, fostul șef al pagini, care acum conduce Ruviki, a declarat în iulie că Wikipedia are probleme cu „fiabilitatea și neutralitatea”. Medeyko a fost o figură controversată în cercurile Wikimedia de ani de zile. Pe listele Wikimedia-l, care se referă la guvernarea internațională a Wikimedia, el a fost acuzat de Yaroslav Blanter, un fizician rus și membru al comitetului de arbitraj al disputelor Wikipedia, că folosește Wikipedia rusă în principal pentru a strânge bani pentru sine.

Aceasta nu este singura mișcare prin care Rusia vrea să îngrădească drepturile populației la informare. Nu cu mult timp în urmă aflam că Rusia a interzis reclamele pentru serviciile VPN înainte de alegerile prezidențiale din luna martie a acestui an. Rusia a decis să ia această măsură după ce nu reușise să interzică aceste servicii, deoarece oamenii găseau mereu modalități prin care să le acceseze. Conform noii legi, reclamele pentru unele servicii VPN, și anume „informații despre modalități, metode de furnizare a accesului la resursele informaționale și (sau) rețelele de informații și telecomunicații, accesul la care este limitat pe teritoriul Federației Ruse”, au fost acum interzise în Rusia.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ionuț Vîlciu
Curios din fire, fascinat de tehnologie, jocuri, gadgeturi și pasionat de lumea auto, Ionuț și-a început cariera în jurnalism alături de echipa WASD.ro. De acolo a urmat o incursiune în presa automobilistică, alături de ProMotor. Când nu scrie despre mașini, redactează articole despre ... citește mai mult