Rusia interzice reclamele la VPN-uri înainte de alegeri

05.03.2024
Rusia interzice reclamele la VPN-uri înainte de alegeri

Rusia a interzis reclamele pentru serviciile VPN înainte de alegerile prezidențiale ce vor avea loc la jumătatea acestei luni.

Începând cu data de 1 martie 2024, Rusia a interzis reclamele la unele servicii VPN, înainte de alegerile prezidențiale care vor fi organizate în perioada 15 – 17 martie 2024, relatează Kyiv Post. Astfel, promovarea acestor servicii a fost interzisă odată cu începutul acestui luni, lună în care vor avea loc și alegerile prezidențiale.

Rusia a decis să ia această măsură după ce nu reușise să interzică aceste servicii, deoarece oamenii găseau mereu modalități prin care să le acceseze. Conform noii legi, reclamele pentru unele servicii VPN, și anume „informații despre modalități, metode de furnizare a accesului la resursele informaționale și (sau) rețelele de informații și telecomunicații, accesul la care este limitat pe teritoriul Federației Ruse”, au fost acum interzis în Rusia.

Rusia interzice promovarea unor servicii VPN

Interdicția nu se aplică tuturor serviciilor VPN, ci doar celor considerate neconforme cu politicile Moscovei. De asemenea, este legal să folosești servicii VPN, fără sancțiuni penale sau administrative, în conformitate cu legislația actuală din Rusia.

În urma interdicției, Anton Gorelkin, vicepreședintele Comitetului Statului Duma pentru politica informațională, tehnologii informaționale și comunicații, a luat în considerare posibilitatea de a interzice și Wikipedia pe 3 martie, deoarece conținea instrucțiuni privind utilizarea serviciilor VPN. Rusia a lansat propria versiune a Wikipedia în urma invaziei Ucrainei, pentru a menține un control mai strâns asupra spațiului informațional intern, iar propunerea de a interzice complet Wikipedia ar fi o continuare logică a încercării Moscovei de a restrânge și mai mult fluxul de informații către populație.

Pentru context, un VPN (Virtual Private Network) este o tehnologie care permite utilizatorilor să creeze o conexiune criptată pentru a-și masca identitățile online și, eventual, a ocoli restricțiile pentru anumite site-uri web, așa cum vedem și în Rusia.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ionuț Vîlciu
Curios din fire, fascinat de tehnologie, jocuri, gadgeturi și pasionat de lumea auto, Ionuț și-a început cariera în jurnalism alături de echipa WASD.ro. De acolo a urmat o incursiune în presa automobilistică, alături de ProMotor. Când nu scrie despre mașini, redactează articole despre ... citește mai mult