SAAB a lansat avionul de luptă multirol Gripen E

20.05.2016
SAAB a lansat avionul de luptă multirol Gripen E
Compania aeronautică suedeză SAAB a prezentat ultima sa versiune de avion de luptă miltirol şi monoloc, Gripen E. Potrivit producătorului, Gripen E reprezintă o actualizare majoră a linei sale de aparate de luptă: are rază de acţiune mai mare, poate transporta mai mult armament şi dispune de sisteme pentru război electronic. Un avion de luptă multirol poate fi folosit atât în rolul de avion de vânătoare cât şi în cel de bombardier.
 
Citeşte şi: Dronele militare Blackwing pot fi lansate de sub apă, de pe submarine sau vehicule autonome
 
Gripen E „Smart Fighter” este promovat ca o alternativă la programul F-35 Joint Strike Fighter. 
 
 
Gripen E, a şasea versiune a seriei de avioane de vânătoare Gripen (lansată în 1997), este uşor (dimensiuni: 15,2 metri lungime, 8,6 metri anvergura aripilor), manevrabil şi poate opera de pe aeroporturi de mici dimensiuni sau chiar de pe autostrăzi. De asemenea, avionul oferă costuri de întreţinere mai mici decât modele concurente disponibile pe piaţă şi are o durată de viaţă estimată de 50 de ani. 
 
 
Gripen E are mai mulţi piloni pentru armament şi poate folosi aproape orice tip de armă pentru avione de luptă din inventarul NATO. Motorul General Electric F414G oferă cu 20% mai multă putere decât cel prezent pe modelul anterior Gripen, iar avionul poate fi realimentat în aer. 
 
 
Avionul poate decola la o greutate maximă de 16,5 tone (vs 14 tone în cazul JAS 39 Gripen), poate opera la o altitudine maximă de 16 Km şi atinge o viteză maximă de 2.450 Km/h. Potrivit producătorului, motorul de pe Gripen E poate fi schimbat într-o oră, iar avionul are nevoie de doar 10 minute pentru a începe o nouă misiune. 
 
Modelele mai vechi Gripen sunt folosite de ţări precum Suedia, Africa de Sud, Cehia, Ungaria şi Thailanda. 
 
Primele avioane Gripen E vor fi livrate în 2019 Braziliei. 
 
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult