Samsung prezintă ecranul deformabil, care poate afișa conținut 3D fizic

10.09.2021
Samsung prezintă ecranul deformabil, care poate afișa conținut 3D fizic

Acum că Samsung a „normalizat” ecranele pliabile, fiind deja la a treia generație de smartphone-uri bazate pe această tehnologie, compania se uită spre viitorul dispozitivelor electronice cu ecrane. Următorul pas ar putea fi ecranul „deformabil”, care poate fi modelat în funcție de conținutul afișat. Practic, animațiile de pe ecran ar putea prinde viață prin reprezentări 3D realizate prin deformarea în timp real a panelului OLED.

Ecranul deformabil de la Samsung este încă în stadiu de prototip

Samsung a demonstrat un prototip de display flexibil care poate fi deformat în cadrul unei prezentări care a avut loc în Coreea de Sud. Ecranul prezentat măsura 13” în diagonală și putea să își schimbe forma în funcție de ceea e era afișat pe ecran. Demonstrația care a ajuns și în mediul online prezintă un „râu” de lavă, ecranul schimbându-și forma pentru a simula mișcarea pe care o poți vedea în imaginile de pe ecran.

Aceasta nu este prima dată când Samsung vorbește despre ecrane deformabile, însă este probabil prima dată când putem considera că aceste ecrane vor fi lansate într-un viitor nu foarte îndepărtat. Au trecut mulți ani până când compania a reușit să își aducă pe piață ecranele pliabile, în ciuda faptului că le-a prezentat în urmă cu foarte mulți ani sub formă de prototip. Prima dată când am văzut un prototip de ecran deformabil a fost în 2017, când Samsung a prezentat un panel de 9,1”, cu mișcare mai rigidă. În doar 4 ani, Samsung a reușit să crească dimensiunea, rezoluția și acuratețea deformării.

Această tehnologie ar putea fi folosită în diverse domenii, precum dispozitive de purtat, dispozitive inteligente IoT, ecrane de mașini sau chiar pentru funcții care să ajute persoanele cu dizabilități. Un ecran deformabil ar putea fi folosit pentru a asigura funcții de accesibilitate pentru persoanele cu deficiențe de vedere, de exemplu, putând afișa text în format Braille, sau afișa forma obiectelor din fotografii pe ecran, pentru a le putea identifica mai ușor.

sursa: Android Authority

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult