Singurul caz din istorie în care un submarin a distrus un alt submarin în timp ce ambele se aflau sub apă

Autor: Adrian Popa 26.06.2017
În weekend, un canal de televiziune a rulat filmul U-571, în care vedem, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, submarine din acea perioadă luptându-se la o adâncime destul de mare sub apă. La un moment dat una dintre nave o scufundă pe cealaltă cu torpile. Adevărul este că luptele între submarine au fost rare, dearece este dificil ca aceste nave să se distrugă reciproc în timp ce se află la o oarecare adâncime, chiar şi cu tehnologia de astăzi. Principalul rol al submarinelor în cel De-al Doilea Război Mondial a fost distrugerea de nave de aprovizionare, dar şi, ocazional, de nave militare de suprafaţă. În cazurile în care submarinele s-au duelat totuşi, acest lucru s-a întâmplat la suprafaţă, cu tunurile. Aceste confruntări erau, de obicei, evitate, dar deseori submarinele trebuiau să iasă la suprafaţă pentru a-şi încărca bateriile. Uneori se întâmpla ca un submarin aliat să iasă la suprafaţă chiar în zona în care se afla unul german, iar un inevitabil duel începea. 

 

A existat un singur caz oficial în istorie în care un submarin a distrus un alt submarin în timp ce ambele se aflau sub apă. HMS Venturer, o navă britanică, a reuşit să scufunde, în 1945, submarinul german U-864, care încerca să ducă o încărcătură de materiale şi echipamente militare în Japonia, aliat rămas în război. Nava germană se întorcea într-un port din Norvegia din cauza unei defecţiuni la unul din motoare. 
 
Pentru britanici, providenţa a făcut ca Venturer să fie comandat de locotenentul Jimmy Launders, care era pasionat de matematică. Acesta a făcut nişte calcule precise în minte, iar din cele patru torpile lansate în timp ce nava sa se afla în urmărirea submarinului german, una a lovit.
 
Reuşita este impresionantă, deoarece la vremea respectivă era foarte dificil să estimezi, cu tehnologia existentă, adâncimea la care se afla o navă, iar torpilele nu puteau fi ghidate după ce erau trase. Din fericire pentru Launders, U-864 mergea aproape de suprafaţa apei, folosind tuburi pentru a trage aer pentru motoare şi a evacua gazele de eşapament. 
 
Această confruntare a schimbat definitiv războiul pe mare. Au fost dezvoltate, ulterior, tehnologii care permit localizarea unui submarin sau alt obiect subacvatic în spaţiul 3D de sub apă.