Soldaţii americani vor deveni organisme cibernetice

23.06.2008
Soldaţii americani vor deveni organisme cibernetice

Agenţia DARPA pregăteşte un gadget militar extrem de spectaculos – un binoclu capabil să analizeze şi să interpreteze activitatea cerebrală a soldaţilor pentru ca mai apoi să “înveţe” să detecteze singur punctele cu potenţial de risc (inamicii, sisteme defensive etc.) aflate la mare distanţă şi să avertizeze asupra pericolului. Tehnologia pare desprinsă dintr-un S.F., însă nimic nu este imposibil pentru DARPA, mai ales atunci când banii nu reprezintă o problemă. Costul iniţial al proiectului s-a ridicat la 6,7 milioane dolari şi aceasta este abia prima fază de dezvoltare.

Binoclul inteligent

Momentan, se lucrează la sistemul optic de recunoaştere a potenţialelor ameninţări (HORNET – Human-aided Optical Recognition of Elusive Threats). Denumirea încâlcită se referă de fapt la o cască dotată cu electrozi ce se montează pe scalp. Rolul electrozilor este acela de a monitoriza activitatea cerebrală. Sistemul HORNET îşi modelează algoritmul în timp, în funcţie de cum reacţionează soldatul în diferite situaţii. Destul de înfricoşător, nu?

Într-un final fericit, binoclul va oferi militarilor o supraveghere continuă a câmpului de luptă, protejându-i împotriva atacurilor surpriză. Nu se ştie când va fi gata, însă cu siguranţă armata americană arde de nerăbdare să-şi cupleze neuronii la dispozitivul optic inteligent. Pentru cine nu ştie, DARPA mai are (sau sponsorizează) şi alte proiecte cel puţin la fel de spectaculoase: gloanţele ghidate de laser, Vulture (aparatul de zbor cu autonomie de cinci ani) şi Big Dog, robotul patruped.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News