Stocare „atomică”, soluţie pentru un nou tip de memorie solid state cu de 1000x capacitatea dispozitivelor actuale

30.07.2018
Stocare „atomică”, soluţie pentru un nou tip de memorie solid state cu de 1000x capacitatea dispozitivelor actuale

Un grup de cercetători americani au demonstrat o nouă tehnică pentru înregistrarea de informaţii în cod binar folosind atomi individuali de hidrogen. Dispozitivele de stocare realizate folosind această tehnologie ar urma să îngrămădească în aceeaşi unitate de spaţiu de 1000x mai multă informaţie decât un hard disk sau dispozitiv SSD, sau de 100x mai mult decât un disc Blu-ray.

Dispozitivele de stocare cu densitate ultra-înaltă nu sunt un concept absolut nou, însă tehnologiile propuse până acum vin cu dezavantaje care le fac impractice pentru consumatorii de rând, cum ar fi necesitatea menţinerii unor temperaturi extrem de scăzute şi funcţionarea în vacuum.

Însă dispozitivul inspirat după principiul de funcţionare al microscoapelor electronice foloseşte un fascicul direcţionat şi foarte îngust de electroni pentru a desprinde sau înlocui atomi individual de hidrogen de pe suprafaţa unui substrat de siliciu. Reprezentată în cod binar prin absenţa/prezenţa atomilor de hidrogen, informaţia poate fi citită înapoi folosind un senzor inspirat tot de microscoapele electronice, mediul de stocare rezultat având o densitate teoretică de 1.5 terabiţi per inch². Sistemul rezultat nu necesită condiţii ambiante speciale pentru a funcţiona, iar datele arhivate prin această metodă ar trebui să rămână intacte timp de cel puţin 500 de ani.

Spre exemplu, la densitatea de stocare propusă, un disc de mărimea unei monede poate păstra aproximativ 45 milioane melodii în format MP3, sau întreaga colecţie găzduită de serviciul iTunes.

Demonstrată la stadiu experimental, tehnologia permite refolosirea mediului de stocare, ştergând şi inscripţionând noi informaţii. Având în vedere consumul redus de energie şi funcţionarea la temperatura mediului ambiant, tehnologia de stocare atomică ar putea primi susţinerea necesară pentru dezvoltarea la scară comercială, ca înlocuitor pentru soluţiile actuale de stocare flash, hard disk-uri sau discuri optice.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult