The Wall: primul stadion subteran din lume

29.08.2008
The Wall: primul stadion subteran din lume

Stadioanele din ţările dezvoltate, aşa cum le vedem noi astăzi – impresionante ca arhitectură şi tehnologie, pălesc în faţa unui ambiţios proiect care, când va fi terminat, ar putea reprezenta o adevărată oază de inspiraţie pentru cluburile cu bugete generoase. Amplasat pe meleaguri orientale, în capitala Qatar-ului (Doha), “The Wall” va fi primul stadion subteran din lume. Ventilaţia se va realiza cu ajutorul unor aparate de aer condiţionat ultra-performante.

The Wall - primul stadion subteran din lume

Iluminarea nu se va face cu clasicele nocturne, întreaga instalaţie fiind integrată în corpul construcţiei. După cum se poate observa în imagini, această inedită alegere a arhitecţilor de la MZ & Partners dă o nuanţă futuristică stadionului. E şi normal, din moment ce mai avem de aşteptat cel puţin doi ani până la finalizarea lucrărilor.

The Wall - primul stadion subteran din lume

Datorită aspectului per ansamblu, “The Wall” şi-a dobândit rapid şi o poreclă: laptop-ul (“The Laptop”). Terenul este comparat cu tastatura, iar tribunele reprezintă display-ul. În sens figurat, situaţia stă exact invers: patronii cluburilor trag sforile de sus, în timp ce spectacolul se derulează pe gazon.

The Wall - primul stadion subteran din lume

Ideea de a construi un stadion sub pământ va fi îmbrăţişată în special de ţările sau cluburile care doresc să păstreze un climat propice desfăşurării competiţiilor sportive, nu doar pentru jucători ci şi pentru spectatori. Qatar-ul este cel mai bun exemplu: temperaturi extrem de ridicate pe timpul verii (până la 50 de grade Celsius) şi umiditate mare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News