Tiparul 3D al celulelor stem, medicina se intersectează cu SF-ul

06.02.2013
Tiparul 3D al celulelor stem, medicina se intersectează cu SF-ul

Versatilitatea tiparului tridimensional a început să fie din ce în ce mai apreciată dincolo de domeniile în care ne-am aştepta să vedem la lucru astfel de echipamente, începând cu tipărirea unor discuri audio şi terminând cu construcţia de case pe Lună. La fel ca multe astfel de proiecte, şi experimentele cercetătorilor din cadrul Heriot-Watt University sunt încă într-o fază incipientă, însă promisiunile sunt atât de îndrăzneţe încât par desprinse dintr-un film ştiinţifico-fantastic.

Folosind o tehnologie specială, cercetătorii scoţieni au reuşit pentru prima dată tipărirea unor blocuri tridimensionale de celule stem. Tiparul 3D a mai fost folosit experimental pentru tipărirea tridimensională a unor celule rezistente precum cele ale măduvei osoase, vaselor de sănge sau pielii, însă celulele stem au fost prea delicate pentru un astfel de proces. Noua tehnologie, care permite realizarea unor picături de ţesut compus din celule stem, nu doar că trece peste această barieră, dar nici nu afectează funcţionarea normală a celulelor stem şi capacitatea lor de transformare în celule specializate.

Posibilităţile de utilizare a acestei tehnologii sunt de-a dreptul fascinante. Pentru început, cercetătorii speră ca aceste bucăţi de ţesut artificial să poată fi folosite pentru experimentele medicale sau farmaceutice, eliminând astfel necesitatea utilizării subiecţilor umani sau animali. Pe viitor însă, aceştia speră ca, pe baza celulelor stem prelevate dintr-un pacient, să fie capabili să realizeze organe complete perfect funcţionale pentru acesta, eliminând astfel necesitatea găsirii unor donatori pentru un transplant şi lupta împotriva fenomenului de respingere.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News