Toshiba a lansat un stick USB securizat

04.02.2015
Toshiba a lansat un stick USB securizat

Unităţile de stocare USB încep să îşi piardă din relevanţă într-o lume în care stocarea cloud este ieftină şi accesibilă de pe orice dispozitiv şi de oriunde. Cu toate acestea, există domenii care nu se pot baza pe conexiuni la internet şi servicii cloud a căror securitate poate fi îndoielnică pentru transportul de date. Stick-urile USB nu au fost niciodată cele mai bine securizate dispozitive, însă Toshiba crede că are o soluţie perfectă cu noul Encrypted USB Flash Drive.

Este vorba despre un stick USB ale căror date sunt protejate în spatele unui algoritm de criptare. Pentru a avea acces la informaţiile stocate, utilizatorul trebuie să introducă un cod PIN înainte de a conecta stick-ul la un PC. Tastând cifrele pe butoanele integrate pe corpul dispozitivului poţi debloca protecţia şi poţi folosi apoi stick-ul în mod obişnuit. În momentul în care este scos din USB, dispozitivul Toshiba reactivează protecţia. Tastatura funcţionează datorită unui acumulator, care se încarcă atunci când stick-ul este într-un port USB.

Criptarea este de tip AES pe 256 biţi, asemănătoare cu WPA2 folosită pentru reţelele WiFi din prezent. Întrucât decriptarea este aproape imposibilă, singura metodă prin care ai putea trece peste procecţie este să ghiceşti codul PIN. Toshiba s-a gândit şi la acest lucru şi a integrat în Encrypted USB Flash Drive o protecţie împotriva atacurilor brute-force. Astfel, după a zecea încercare eşuată, tot conţinutul stick-ului este distrus, indiferent dacă este introdusă ulterior parola corectă. Pentru a nu introduce parola greşit în mod accidental atunci când stick-ul se află în buzunar sau în geantă, acesta vine cu o protecţie metalică care să împiedice apăsarea butoanelor.

Toshiba a dezvăluit că noul dispozitiv dispune de certificare FIPS (Federal Information Processing standards) 140-2 Level 3, garantată de National Institute of Standards and Technology din America. Aceasta este aceeaşi clasificare pre care o primesc dispozitivele securizate din cadrul sistemelor de sănătate şi finanţe, cât şi cele din agenţiile guvernamentale ale Statelor Unite.

Preţul unui astfel de stick USB este foarte ridicat. Modelul de 4 GB costă 95 dolari, cel de 8 GB costă 112 dolari, cel de 16 GB 140 de dolari, iar cel mai mare, cu 32 GB spaţiu de stocare costă 200 de dolari. Compania asigură utilizatorii că toate modelele sunt compatibile cu Windows 7, 8 şi 8.1, Mac OS X 10.6 – 10.9, Linux şi diverse sisteme de operare proprietare. Cel mai dezamăgitor lucru este faptul că stick-urile Toshiba criptate oferă doar viteze USB 2.0.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult