Un adăpost pentru animale a fost criticat dur după ce a închiriat un paznic robot pentru a speria oamenii străzii

13.12.2017
Un adăpost pentru animale a fost criticat dur după ce a închiriat un paznic robot pentru a speria oamenii străzii

Un adăpost pentru animale a devenit ţinta criticilor pe internet după ce a închiriat un robot de securitate Knightscope pentru a ţine departe de sediul său oamenii străzii din zonă. Este vorba despre filiala Society for the Prevention of Cruelty to Animals (SPCA) din San Francisco.

Robotul este un model K5, produs de compania Knightscope. Acesta este destul de cunoscut, după ce a fost implicat în mai multe incidente. În 2016 a lovit accidental un copil într-un mall, iar anul acesta un K5 a fost atacat de un bărbat beat în Silicon Valley.

Robotul cântăreşte 125 de kilograme. K5 se deplasează pe roţi şi dispune de o serie de senzori şi camere care îi permit să se orienteze şi să monitorizeze anumite zone. Modelul nu este înzestrat cu niciun fel de arme.

Sediul SPCA se află într-o zonă din San Francisco în care oamenii străzi au construit corturi şi barăci pentru a se adăposti. Reacţia opiniei publice la ştirea privind folosirea robotului ca „sperietoare” pentru oamenii străzii a fost negativă. „Capitalism: în loc să le oferim oamenilor străzii locuinţe, cheltuim sume exorbitante de bani pentru a dezvolta roboţi care îi împiedică pe oamenii străzi să îşi construiască singuri adăposturi”, a comentat, pe Twitter, jurnalistul Ben Norton.

„Dragă San Francisco, este datoria ta să distrugi aceste obiecte când le vezi…”, a mai scris cineva. Potrivit SPCA, robotul a fost deja atacat şi vandalizat. I-au fost acoperiţi senzorii cu ketchup, s-a pus o pătură peste el şi chiar a fost doborât.

Acest incident arată că oamenilor le va fi dificil să se obişnuiască cu roboţii în viitorul apropiat, când aceştia vor fi prezenţi în tot mai multe activităţi. Roboţii de securitate sunt atractivi deoarece costurile folosirii lor sunt mai reduse decât cele presupuse de angajarea unui paznic om. Robotul Knightscope poate fi închiriat pentru aproximativ 6 dolari pe oră.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult