Un dispozitiv misterios găsit pe o plajă este mai avansat decât pare la prima vedere

06.05.2020
Un dispozitiv misterios găsit pe o plajă este mai avansat decât pare la prima vedere

Un obiect misterios în formă de disc a fost descoperit pe o plajă din Florida, SUA, transmite UPI.

Dispozitivul a fost găsit de un localnic și apoi ridicat de organizația non-profit Friends of Palm Beach, care curăță în mod regulat plajele din zonă. Inițial, nimeni nu a știut despre ce este vorba.

Ulterior, după ce imagini cu obiectul au ajuns pe internet, cineva l-a identificat. Este un dispozitiv, aparent simplu, folosit de pescarii din Africa de Vest pentru a atrage tonul.

David Kerstetter, profesor la Nova Southeastern University, a analizat obiectul și a descoperit că este echipat cu o mică geamandură care include GPS și baterii. Sistemul GPS le permitea pescarilor să găsească aparatul pe mare. Unele modele au chiar și sonare care detectează peștii.

Cercetătorul va analiza dispozitivul, cunoscut sub denumirea de FAD (Fish Aggregating Device), pentru a vedea ce impact au aceste obiecte asupra vieții marine.

Aceste dispozitive sunt considerate periculoase pentru ecosistemele marine, iar în unele țări sunt interzise. Unele plutesc libere la suprafața mărilor și oceanelor și atrag pești de dimensiuni mici care, la rândul lor, atrag prădători mai mari, precom tonul. Altele sunt ancorate de fundul oceanului și sunt mutate în funcție de nevoile pescarilor.

Un FAD ancorat de fundul mării plutește la suprafață (Foto: xray-mag.com)
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult