Un producător sud-coreean demonstrează o mână robotizată cu dexteritate apropiată versiunii umane

15.12.2021
Un producător sud-coreean demonstrează o mână robotizată cu dexteritate apropiată versiunii umane

Amintind de filmele din seria Terminator, mână robotizată dezvoltată de ingineri sud-coreeni are aproape aceeași dexteritate cu versiunea biologică din care e inspirată.

O problemă majoră de care antreprenorul Elon Musk a aflat abia după ce a pus în aplicare planurile pentru dezvoltarea unei fabrici Tesla complet robotizată este aceea că nu poți îndeplini chiar orice sarcină folosind roboți industriali de tipul celor ultra-specializați, dezvoltați pentru activități repetitive pe linia de fabricație. Pentru anumite operațiuni de finețe pur și simplu ai nevoie de capacitatea de improvizare, dar mai ales dexteritatea mâinii umane.

„Din cele 206 de oase din corpul uman, 54 sunt la nivelul mâinilor, ceea ce corespunde unui sfert din numărul total de oase”, se arată în paragraful de deschidere al cercetări publicate în Nature Communications. Ca să nu mai vorbim de structura musculară, pentru care anatomia osoasă este nimic altceva decât o un suport pentru facilitarea rezultatului dorit.

Denumită ILDA (antropomorfă dexteroasă integrată de linkage-driven), noua mână robotizată are în componență nu mai puțin de 20 articulații individuale, împreună oferind mobilitatea aproximativă a mâinii umane. Însă adăugarea mai multor articulații nu reprezintă o inovație în sine, ci gradul de eficiență cu care acestea pot funcționa.

Cu design compact și greutate de numai 1.1 kg, dispozitivul poate replica gesturi care ar pune la încercare dexteritatea unei persoane reale. Totodată, degetele prevăzute cu falange cauciucate și senzori de presiune au suficientă delicatețe pentru manevrarea unui ou. La cealaltă extremă, fiecare deget poate exercita o presiune de până la 3.4 kg, o eventuală strângere de mână dând emoții chiar și unui sportiv trecut deja pe la sala de forță.

Instalat la capătul unui braț robotizat de tipul celor folosiți la automatizarea uzinelor, ILDA ar putea fi ultima verigă necesară pentru automatizarea completă a activități, reducând și mai mult către zero necesarul de personal uman.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult