Unul din trei dezvoltatori software se teme că va fi înlocuit de inteligenţa artificială

09.03.2016
Unul din trei dezvoltatori software se teme că va fi înlocuit de inteligenţa artificială

În acest moment, mai ales în România, dezvoltatorii software sunt la mare căutare. Practic, pe această piaţă nu există şomaj. Totuşi, cei care lucrează în domeniu se tem că şi-ar putea pierde joburile pe măsură ce inteligenţa artificială se dezvoltă.

Un sondaj realizat de Evans Data Corp., la care au participat 550 de dezvoltatori din toată lumea, arată că 29% se tem că vor fi înlocuiţi de inteligenţa artificială. Alţi 23% dintre respondenţi se tem că platforma pe care sunt specializaţi va deveni învechită, iar 14% se tem că noua tehnologie în care s-au specializat nu va deveni populară pe piaţă.

Totuşi, majoritatea participanţilor (80%) la sondaj cred că roboţii i inteligenţa artificială vor îmbunătăţi viaţa oamenilor.

Citeşte şi: Schimbare de trend? Mercedes-Benz înlocuieşte roboţii dintr-o fabrică cu oameni

Un studiu realizat de Universitatea Oxford, intitulat „The Future of Employment”, arată că, într-adevăr, inteligenţa artificială ar putea înlocui mulţi dezvoltatori software pe termen mediu şi lung.

Se estimează că până în 2030 utilizarea roboţilor, în scopuri private şi comerciale, va creşte cu peste 2.000%, iar piaţa va ajunge la o valoare de 190 miliarde de dolari. Mai mult, o echipă de cercetători a estimat anul trecut că în următorii zece ani jumătate din locurile de muncă ocupate de oameni vor fi preluate de roboţi şi inteligenţa artificială.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult