Vezi cum arată planeta Marte din perspectiva rover-ului Curiosity

08.05.2021
Vezi cum arată planeta Marte din perspectiva rover-ului Curiosity

În timp ce imaginile aeriene obținute cu elicopterul Ingenuity se lasă așteptate, NASA a publicat un clip interactiv ce oferă o vedere cu planeta Marte obținută din perspectiva rover-ului Curiosity.

Compilat folosind 132 de imagini obținute la rezoluție înaltă, clipul cu vizibilitate la 360° poate fi vizionat pe canalul de YouTube al NASA Jet Propulsion Laboratory.

În funcție de capabilitățile dispozitivului folosit, poți opta pentru vizionare până la rezoluție 8K (7680 x 4320 pixeli). Perspectiva de vizionare poate fi ajustată trăgând de imagine cu ajutorul mouse-ului, sau îndreptând ecranul telefonului în direcția unde dorim să privim.

Imaginile au fost obținute aproape de buza unui crater marțian. Denumit Gale Crater acesta are o vechime estimată la 3.5-3.5 miliarde de ani și diametrul de 154 kilometri, fiind special selectat pentru explorare datorită conținutului bogat de sedimente, care ar putea oferi informații despre trecutul geologic al planetei roșii. Oamenii de știință estimează că porțiunea centrală a Gale Crater a fost în trecut fundul un lac puțin adânc.

NASA precizează că balansul de alb al panoramei video a fost ajustat pentru ca aspectul rocilor să semene modului în care ar apărea sub lumina unei zi obișnuite pe Pământ.

Urmând experimentelor făcute cu Ingenuity, prima dronă zburătoare trimisă pe planeta Marte, roverul Curiosity își va continua călătoria pentru a explora fundul craterului Gale, vizibil în plan îndepărtat.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult