Virgin Galactic şi Qualcomm promit să creeze cea mai mare reţea de sateliţi pentru acces la internet

16.01.2015
Virgin Galactic şi Qualcomm promit să creeze cea mai mare reţea de sateliţi pentru acces la internet

Celebrul miliardar Richard Branson, cunoscut mai ales prin activitatea companiei sale Virgin Galactic specializată în zboruri private la limita spaţiului cosmic, intenţionează să creeze cea mai mare reţea de sateliţi pentru telecomunicaţii din lume, oferind servicii de telefonie şi acces la internet către miliarde de oameni aflaţi în zone izolate sau ţări cu infrastructură subdezvoltată.

Planul pregătit de Branson în parteneriat cu Qualcomm prevede poziţionarea a nu mai puţin de 648 sateliţi miniaturali pe o orbită circumterestră de joasă altitudine, folosind propriul program spaţial ca platformă de lansare low-cost. În versiunea actuală, sistemul este compus dintr-un avion experimental botezat WhiteNightTwo, proiectat pentru a atinge altitudinea de aproximativ 15500 metri. Lansată de pe spatele avionului, Launcher One este o rachetă de mici dimensiuni capabilă să propulseze o încărcătură de până la 230Kg pe orbită.

Virgin Galactic şi Qualcomm promit să creeze cea mai mare reţea de sateliţi pentru acces la internet

În mod ideal, sistemul va permite realizarea de zboruri suborbitale cu doar o fracţiune din bugetul necesar lansării unei rachete convenţionale şi mult mai puţin combustibil consumat. Din păcate recenta prăbuşire a prototipului SpaceShipTwo, soldată cu decesul unuia dintre piloţi, a dus la discuţii aprinse privind siguranţa vehiculelor pregătite de Virgin Galactic, riscând să blocheze dezvoltarea întregului program spaţial. Puţin sofisticată şi creată pentru transportul încărcăturilor fără echipaj uman, platforma Launcher One este mai puţin riscantă şi ar trebui să ofere o metodă sigură lansare.

Condensat în jurul unui startup numit OneWeb, programul oferă pentru Virgin Galactic ˝cea mai mare comandă din istorie pentru lansarea de sateliţi˝, la finalul căreia compania va fi lansat mai mulţi sateliţi decât există în prezent pe orbita pământului. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult