Vopseaua programabilă, care îşi schimbă culoarea pentru a reda orice imagine, deschide opţiuni practic nelimitate de personalizare

12.09.2019
Vopseaua programabilă, care îşi schimbă culoarea pentru a reda orice imagine, deschide opţiuni practic nelimitate de personalizare

Inspiraţi de modul cum cameleonii îşi pot schimba culoarea pentru a imita orice model din natură, cercetătorii institutului MIT au creat un nou tip de vopsea care după ce este aplicată pe o suprafaţă poate fi programată cu ajutorul instrument de gravare laser pentru a reda diferite imagini, inclusiv color. Noutatea este că pigmentul poate fi şi reprogramat, înlocuind imaginea anterioară ori de câte ori este necesar.

Deloc pretenţioasă, vopseaua ce încorporează pigmentul fotosensibil poate fi aplicată cu un simplu spray, atât pe suprafeţe rigide cât şi articole de îmbrăcăminte.

Imprimarea se face cu ajutorul unui dispozitiv laser, capabil să emită lumină cu lungimi diferite de undă, corespunzătoare nuanţei de culoare dorită.

Numită PhotoChromeleon, vopseaua încorporează mai multe tipuri de pigmenţi fotosensibili, nu foarte diferiţi de cei încorporaţi în lentilele ochelarilor de tip heliomat, care se întunecă progresiv în prezenţa luminii solare puternice. În cazul de faţă, sensibilitatea la lumină este ajustată pentru a răspunde luminii intense a unui laser, dar nu şi expunerii la soare. Tehnologia permite combinarea pigmenţilor de tip cyan, magenta şi galben pentru obţinerea oricărei nuanţe de culoare, claritatea imaginii finale depinzând doar de mărimea punctului laser folosit pentru activarea fotosensibilă.

La stadiul actual, imprimarea unui model de mici dimensiuni pe lateralul unei perechi de încălţăminte durează între 10 şi 40 de minuite, astfel că sistemul nu este pretabil pentru folosire la scara largă (ex. pentru personalizarea unui autoturism).

Ştergerea modelului imprimat este ceva mai simplă, fiind necesară doar expunerea la o sursă puternică de lumină UV.

Creatorii acestui pigment nu oferă detalii privind longevitatea în timp a modelului imprimat, mai ales în cazul expunerii la lumină solară intensă, bogată în radiaţii UV.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult