Vorbeste si calculatorul scrie in romana – cum folosesti dictare text PC

21.03.2019
Vorbeste si calculatorul scrie in romana - cum folosesti dictare text PC

Vorbeşti şi telefonul scrie. Acum şi calculatorul poate scrie după dictare, fără să te coste nimic. Află cum scrii în Word folosind dictare online in romana, direct din web browser.

Funcţia de recunoaştere vocală este disponibilă pe PC-uri Windows de mult timp, dar până acum serviciul era limitat la comandă vocală şi vorbire în limba engleză. Mai mult, pentru ca totul să funcţioneze corect aveai nevoie să-ţi antrenezi vocea folosind un microfon performant, citind texte predefinite. Din fericire tehnologia a evoluat între timp, Google dezvoltând un motor de recunoaştere vocală care suportă dictare text în română folosind un banal microfon ieftin.

Dictation.io este un serviciu gratuit care poate fi accesat din browser Google Chrome.  Luând forma unei pagini dintr-un caiet de notiţe, Dictation.io accesează serverele Google pentru recunoaştere vocală şi transmite cuvintele rostite de tine la microfon. Astfel, vorbim de fapt despre dictare online, PC-ul tău neavând niciun rol în procesarea cuvintelor rostite şi transpunerea acestora în formă text.  Avantajul este că poţi poate scrie după dictare fără să fi limitat de puterea de procesare disponibilă pe calculatorul tău, totul se face la distanţă şi în timp real.

Totuşi, pentru a avea cele mai bune rezultate este recomandat să folosiţi un microfon de bună calitate şi să vorbeşt într-o încăpere fără alte surse  puternice de zgomot  ambiant.

Calculatorul va scrie după dictare folosind diacritice şi semne de punctuaţie, dar este obligatoriu ca la final să verifici manual textul rezultat, evitând astfel situaţii stânjenitoare în care erori de interpretare rămân în textul final.

Algoritmul pentru dictare online recunoaşte cuvinte şi expresii dar nu înţelege sensul acestora. De aceea este important să verifici manual textul rezultat după dictare vocală.

Textul obţinut prin dictare online poate fi salvat direct  întrun fişier pe hard disk, sau copiat în  programul de editare text pe care îl foloseşti de obicei,  exemplu Microsoft Word.

Ţinând cont  şi de faptul că este complet gratuit, Dictation.io este un ajutor excelent pentru situaţiile când ai nevoie să scrii documente Word foarte lungi pe baza textului scris de mână pe diferite notiţe sau idei care îţi vin pe moment, posibilitatea pentru dictare text în română scutind multe ore de scris la tastatura clasică. Pentru a scrie după dictare online cu cât mai puţine erori este recomandat să pronunţi  cuvintele corect şi apăsat. Nu te grăbi să vorbeşti foarte repede şi fă scurte pauze  în timpul rostirii frazelor lungi.  Google poate recunoaşte majoritatea cuvintelor atunci când scrii după dictare,  dar anumite cuvinte prea scurte sau care se aseamănă cu alte cuvinte comune nu vor fi recunoscute corect,  de aceea este important să corectezi  manual după fiecare sesiune de dictare online.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult