O ţară a tras cu o rachetă Patriot de 3 milioane de dolari pentru a distruge o dronă de 200 de dolari

23.12.2020
O ţară a tras cu o rachetă Patriot de 3 milioane de dolari pentru a distruge o dronă de 200 de dolari
Foto: Profimedia Images

Un aliat al SUA a tras cu o rachetă sol-aer Patriot, în valoare de 3 milioane de dolari, pentru a doborî o dronă care costă 200 de dolari, a anunţat generalul David Perkins, la simpozionul Global Force, organizat de armata americană.

Nu a fost vorba de un exerciţiu militar, potrivit publicaţiei Futurism. „Avem un aliat foarte apropiat care s-a confruntat cu un adversar care folosea un mic quadrocopter (n.e. – dronă cu patru elice). L-au doborât cu o rachetă Patriot”, a spus Perkins, fără a da numele ţării. „Nu ştiu dacă a fost un schimb economic bun”, a adăugat generalul.

O rachetă Patriot poate lovi ţinte aflate la mare distanţă şi la orice altitudine. Capabilă să atingă viteze peste nivelul Mach 2 (aprox. 2.450 km/h), racheta este produsă de companiile americane Lockheed Martin şi Raytheon.

Citește și: VIDEO: Dronă cu aruncător de flăcări, folosită pentru a distruge cuiburi de viespi

O Unitate costă în jur de 3 milioane de dolari. Drona implicată era un model care se găseşte pe Amazon şi costă în jur de 200 de dolari, potrivit militarului american. Aceasta este capabilă să atingă o viteză maximă de 80 km/h.

O dronă ieftină nu este neapărat inofensivă

Drone de mici dimensiuni au mai fost folosite în trecut pentru a ataca baze sau poziţii inamice. Potrivit lui Perkins, aliatul SUA nu a vrut să rişte şi a răspuns la ameninţare folosind o rachetă scumpă şi foarte performantă.

Ăn Mexic, cartelurile traficanților de droguri folosesc drone pentru a-și asasina rivalii. Nu este vorba de modele militare de tipul MQ-9 Reaper, cu care americanii l-au ucis pe generalul iranian Qasem Soleimani, ci de drone civile precum DJI Mavic Air.

România se numără printre ţările care au achiziţionat sisteme Patriot de la americani.

Sursa: YouTube/Army Materiel Command Headquarters