Banca Centrală a Rusiei dorește interzicerea criptomonedelor

21.01.2022
Banca Centrală a Rusiei dorește interzicerea criptomonedelor

Rusia ar putea interzice criptomonedele, așa cum s-a întâmplat și în alte țări în ultima perioadă. Conform directorului Departamentului de Stabilitate Financiară al Băncii Centrale a țării, Elizaveta Danilova, minatul, tranzacțiile și investițiile în criptomonede ar putea fi interzise pentru companii și instituții, însă deținerea lor nu ar fi pedepsită.

Rusia vrea să oprească minatul și tranzacțiile de criptomonede

Printre argumentele împotriva criptomonedelor, Danilova menționează utilizarea acestora în activități ilegale, cât și impactul pe care acestea l-ar putea avea asupra economiei țării, întrucât banii respectivi ies din economia națională.

În timp ce orice cetățean ar putea să dețină criptomonede, companiile de investiții ar putea fi blocate de la afaceri cu criptomonede. De asemenea, companiile care minează ar putea fi interzise, întrucât fac risipă de energie pentru ceva neproductiv, care ar putea fi folosită în gospodării. Rusia a luat deja măsuri la nivel de legislație împotriva criptomonedelor, însă Banca Centrală cere acum aplicarea acestor legi.

În prezent, tranzacțiile în „crypto” ating 5 miliarde de dolari pe an în Rusia, lucru care nu afectează încă stabilitatea financiară a țării. Totuși, măsurile propuse de Banca Centrală sunt pentru a evita un eventual risc în cazul în care tranzacțiile cresc în viitor.

Această decizie ar putea fi în dezavantajul țării, spun reprezentanții domeniului

Această poziție este însă criticată, în special de către cei care lucrează în domeniul criptomonedelor. Conform Sergey Mendeleev, director InDeFi, a declarat pentru CoinDesk că aceste măsuri nu ar afecta domeniul crypto la nivel mondial, ci mai degrabă vor lăsa Rusia în urmă din punct de vedere tehnologic, întrucât cei mai buni antreprenori din domeniu vor pleca din Rusia, împreună cu investițiile din domeniu:

„Consecințele nu vor fi rele pentru industria crypto ci pentru viitor. Va fi încă un pas care lasă Rusia în urmă la nivel de tehnologie, chiar mai mult decât este deja.”

Autoritățile ruse plănuiesc să monitorizeze tranzacțiile în criptomonede din Rusia și la nivel internațional și consideră că o rublă digitală ar putea fi soluția optimă pentru a satisface necesitatea cetățenilor pentru tranzacții digitale ieftine și rapide. Această soluție pare să fie și cea pe care China o adoptă în raport cu domeniul crypto, lansând deja de câțiva ani deja yuan-ul digital.

sursa: CoinDesk

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult