Moneda virtuală de stat din China poate fi folosită acum pentru plăți online

07.12.2020
Moneda virtuală de stat din China poate fi folosită acum pentru plăți online

China a pornit de anul trecut testele unei monede digitale naționale, care ar urma să fie folosită la scară largă pe teritoriul țării. Aceasta nu va înlocui permanent cash-ul, cel puțin nu în viitorul apropiat, însă va veni ca o alternativă. În timp ce până acum se putea plăti cu moneda virtuală doar pentru transport și doar în anumite instituții de stat, dar de curând, plata cu moneda virtuală chineză a fost pornită și pe un magazin online foarte popular: JD.com.

Moneda virtuală din China este acum utilizabilă pentru cumpărături online

Momentan nu poți schimba yuan în yuan digital și moneda nici nu se găsește la casele de schimb valutar. Singurii care dețin moneda virtuală chineză sunt câțiva cetățeni din Suzhou, care au fost aleși printr-un proces aleatoriu de tip loterie. Aceștia primesc moneda virtuală pe cardul personal și acum pot face cumpărături online cu aceasta.

Yuan-ul digital nu este tocmai o criptomonedă tradițională. Asta pentru că nu funcționează în mod descentralizat, la fel ca Bitcoin-ul de exemplu. Moneda chineză este controlată de Banca Populară Chineză, iar scopul este controlul banilor pentru a putea evita fraudele și spălarea de bani, o problemă pe care guvernul chinez o consideră gravă.

Deja multe dintre plățile din China sunt oricum digitale, sistemele de plată prin coduri QR fiind cele mai populare acum în această țară. Foarte important în această situație este faptul că yuanul digital este bazat pe o tehnologie proprietară, care nu depinde de tehnologii străine.

Sunt deja inițiative similare și în alte țări precum Japonia și Venezuela și probabil că implementarea cu succes a acestei tehnologii de bani virtuali ar putea să încurajeze și alte țări să adopte o strategie similară.

Pe lângă aceste monede virtuale „de stat”, alte inițiative precum Diem de la Facebook (fostul Libra) vor încerca în viitor să ofere o soluție de plată internațională.

sursa: Engadget

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult