CH-DVD – China anunţă un nou standard video de înaltă definiţie

10.09.2007
CH-DVD – China anunţă un nou standard video de înaltă definiţie

Să nu te mire dacă, în viitor, vei găsi prin magazine discuri şi playere cu inscripţia CH-DVD. Nu este un produs piratat sau o greşeală de tipar ci un standard aproape identic cu HD-DVD, dezvoltat de chinezi. Aşa se justisifică şi controversata literă “C”, din denumire.

Iniţial, mulţi am fi tentaţi sa spunem că avem de-a face cu o nouă porcărie chinezească, dar anunţul a venit de la OMNERC (laborator de cercetare în optică), oficial. Aşadar, vom avea trei standarde ce se vor “încinge” în lupta pentru supremaţie: Blu-Ray (Sony), HD-DVD (Microsoft) şi CH-DVD (China). Acesta din urmă promite îmbunătăţiri ale sistemului de protecţie la copiere şi implicit diminuarea conţinutului ilegal, piratat.

Ca o părere personală, mi se pare foarte ciudat ca tocmai în China, o ţară în care până şi aerul pe care-l respiri e contrafăcut, să se ia o asemenea decizie. E ca şi cum în Columbia s-ar încerca stoparea traficului de droguri. În fine, cert este că platforma hardware pentru noile discuri CH-DVD va intra pe piaţă în 2008.

CH-DVD China

Urmărește Go4IT.ro pe Google News