H.265/HEVC va fi definitivat în februarie, trecerea la ecranele 4K poate începe

H.265/HEVC va fi definitivat în februarie, trecerea la ecranele 4K poate începe

În ultima jumătate de ani, domeniul Home Cinema a adus din ce în ce mai multe noutăţi despre televizoarele cu rezoluţie 4K, producătorii încercând să direcţioneze atenţia utilizatorilor către nişte noutăţi care ar putea fi mai apetisante decât ecranele 3D, care nu prea au reuşit să convingă. Dacă televizoarele 4K au încă preţuri exorbitante iar conţinutul este greu de găsit, măcar pentru ultimul avem acum ceva veşti bune.

Formatul  H.264/MPEG-4 AVC, standardul de-facto în acest moment pentru compresia video de înaltă calitate, nu mai corespunde însă cerinţelor ridicate ale fluxurilor 4K. Peste câteva săptămâni, ISO/IEC Moving Picture Experts Group (MPEG) şi ITU-T Video Coding Experts Group (VCEG), cele două organisme care se ocupă de dezvoltare, vor anunţa finalizarea specificaţiilor standardului H.265/High Efficiency Video Coding.

Aflat în lucru încă din 2004, High Efficiency Video Coding (HEVC) va deveni din februarie un standard definitiv iar producătorii de soluţii integrate, procesoare şi aplicaţii software vor putea începe dezvoltarea de noi produse. La fel ca H.264/MPEG-4 AVC, şi noul HEVC va fi optimizat pentru utilizări care vor merge de la streaming-ul online până la conţinut de înaltă definiţie însă, faţă de acesta, promite o reducere substanţială a spaţiului de stocare şi a lăţimii de bandă necesară.

Conform unor studii, fluxurile video HEVC la rezoluţie 4K vor necesita un spaţiu de stocare şi o lăţime de bandă similară actualelor fluxuri H.264 1080p, în timp ce alte date, ceva mai conservatoare, vorbesc despre reduceri care încep de la 34 de procente în cazul H.264 şi ajung până la 70 de procente în cazul MPEG-2.

Spre deosebire de actualele standarde video, care se bucură de accelerare hardware a decodării pe toate platformele desktop sau mobile, HEVC va debuta doar cu decodare software, consumul de resurse necesar decodării pe această cale fiind încă necunoscut. După cum menţionam mai sus, tranziţia va fi însă una de durată iar producătorii viitoarelor soluţii hardware sau software vor avea timpul necesar implementării noului format video.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News