Sonos Sub Mini review: piesa lipsă din puzzle-ul sistemului tău audio

29.09.2022
Sonos Sub Mini review: piesa lipsă din puzzle-ul sistemului tău audio

Sonos nu este un brand accesibil, iar compania a făcut acest lucru destul de clar atunci când a lansat Ray, cel mai ieftin soundbar al său, la un preț de 300 de euro, cât costă alte soundbar-uri considerate „performante” de la alte brand-uri. Ce-i drept, produsele sale sunt ceva mai inteligente și fac lucrurile puțin diferit, fiind mai degrabă sisteme audio inteligente decât difuzoare pe care le atașezi la un televizor. Noul Sub Mini demonstrează încă odată că Sonos nu încearcă să creeze produse accesibile, ci dorește să ofere doar mai multe opțiuni clienților, pe nișe care încă nu erau acoperite.

Sub Mini acoperă un „gol” din oferta Sonos

Primele produse pe care am avut ocazia să le testez din gama Sonos au fost un soundbar Beam, alături de un Sonos Sub din generația a doua. Sonos Sub costa la momentul respectiv mai mult decât Beam și cel din generația a treia este încă mai scump decât Beam din generația a doua, dar până acum era singura opțiune pentru a adăuga un subwoofer într-un sistem audio al companiei. Problema cea mai mare cu Sub era însă faptul că nu îl puteai folosi decât la un volum foarte mic, întrucât puterea foarte mare a lui Sub nu este potrivită decât pentru camere cu dimensiuni mari.

Sonos Sub Mini setup

Într-o cameră normală de apartament, Sonos Sub este prea mult, iar Sub Mini exact asta încearcă să rezolve: necesitățile utilizatorilor care au sistemele audio în camere mici și medii. În consecință, noul subwoofer este mai mic, are o formă diferită, însă nu schimbă foarte multe la interior. Iar prețul a scăzut, într-adevăr, însă nu cu mult. La 2.500 lei, Sub Mini este în continuare mai scumpă decât cel mai ieftin subwoofer din oferta companiei, Ray, cel pe care mulți se așteptau să îl completeze într-un sistem audio complex. Mie mi se pare însă că Sub Mini este mai degrabă realizat pentru a fi integrat cel mai bine într-un sistem cu Beam, soundbar-ul mid-range de la Sonos, de preț apropiat.

Și chiar așa am testat noul Sub Mini. L-am pus alături de modelul Beam din generația a doua pe care îl foloseam deja și le-am integrat rapid într-o „cameră” virtuală în aplicația Sonos. De altfel, configurarea este foarte simplă. Nu trebuie decât să bagi Sub Mini în priză, să pornești aplicația de mobil și să apeși pe butonul de a adăuga o nouă boxă. Procesul este în mare parte automatizat de aici. Va trebui să atingi telefonul de boxă pentru a face conexiunea mai rapidă (funcție disponibilă doar pe iPhone) și să apeși next de câteva ori. Subwoofer-ul va fi apoi conectat automat la Wi-Fi-ul la care este conectat și soundbar-ul, iar cele două vor funcționa apoi împreună, indiferent de sursa de pe care redau sunet.

Pachetul lui Sub Mini este similar cu ce am văzut în ultima perioadă de la Sonos, fiind realizat din carton reciclat. Acesta este semnificativ mai mare decât boxa în sine, însă la interior se regăsesc bucăți mari de carton pentru protecție la transport, iar woofer-ul este învelit într-o husă moale pentru a nu se zgâria. Singurul accesoriu livrat în pachet este cablul de alimentare, conexiunea între subwoofer și soundbar fiind exclusiv wireless. Există și posibilitatea de a atașa woofer-ul la rețeaua locală prin cablu, aceasta fiind singura mufă fizică în afară de cea de alimentare. Ambele sunt poziționate în partea de jos. Există și un buton, cel cu simbolul infinitului, folosit pentru resetarea boxei sau conectare, după caz.

Utilizatorii de iPhone sunt avantajați prin accesul la funcția TruePlay

Spre diferență de alte sisteme audio similare din piață, Sonos nu folosește Bluetooth pentru a conecta cele două boxe între ele. Există o rețea Wi-Fi de mare viteză „invizibilă” pe 5 GHz care conectează aceste dispozitive între ele pentru o latență cât mai mică. Astfel, sunetul este complet sincronizat, în ciuda conexiunii wireless, chiar dacă sunetul vine direct de pe internet pe amândouă simultan sau de pe o sursă HDMI ARC de pe un televizor. Așa cum ne-am obișnuit, sistemele Sonos „de casă” nu redau muzică prin Bluetooth, fiind necesară fie conectarea serviciilor preferate de streaming direct la sistem, fie redarea de pe HDMI în cazul soundbar-urilor.

Odată pus pe poziții, Sub Mini nu are nevoie de prea multe configurări. Este de ajuns să îl conectezi prima dată și, teoretic poți să îl lași în pace pentru totdeauna. Totuși, nu prea ai cum să uiți de existența lui, întrucât configurarea sa este destul de necesară. În primul rând, cei care au iPhone-uri ar trebui să acordeze neapărat sistemul Sonos prin tehnologia TruePlay. Această capabilitate măsoară prin telefon sunetul redat de boxe și îl acordează pentru a „suna” bine în respectiva încăpere.

Sonos Sub Mini side

Apoi, în funcție de sursa pe care o redai, va trebui să fii pe „fază” pentru a seta volumul subwoofer-ului. Acest lucru pot spune că este un oarecare dezavantaj al sistemului Sonos, întrucât ești aproape constant dependent de aplicația de mobil. Volumul woofer-ului poate fi ajustat împreună cu cel general al soundbar-ului din telecomanda televizorului, sau direct din telefon folosind butoanele de volum în aplicații precum Spotify, care se conectează la sistem prin Spotify Connect, dar setările individuale de bas sunt disponibile doar din aplicație.

Există setările pe care le ai oricum pe soundbar din aplicație de bas și înalte, dar și subwoofer-ul are individual setările sale, care permit creșterea sau scădere puterii basului la valori între -15 și +15. Implicit este pe 0, iar deja efectul woofer-ului se face simțit imediat, dar pentru cei care doresc să simtă acasă efectele audio ca în cinema, această valoare se va duce între 5 și 10. Deja la intensitate de 6-7 ar trebui să ai probleme cu vecinii dacă și volumul întregului sistemul audio este pe undeva pe la un sfert din capacitatea maximă. La +15, adică maximum, efectul se simte mai pronunțat decât în anumite cinematografe.

Sonos Sub Mini speaker

Sunetul basului de pe Sub Mini este puternic și poate fi simțit încă din primul moment

Trebuie să recunosc că nu mă așteptam la un sunet atât de puternic dintr-o boxă atât de compactă, însă ar fi trebuit să știu deja asta după experiențele anterioare cu Sonos. Și nu doar puterea este impresionantă, ci și calitatea basului. Nu am la îndemână echipament profesional pentru a măsura frecvențele acestui woofer, însă este clar că Sonos a lucrat mult pentru a „acorda” sunetul perfect, iar design-ul cilindric cu un spațiu gol dintr-o parte în alta are un scop bine definit.

Woofer-ul include două difuzoare care sunt îndreptate către interior, vibrațiile acestora simultane anulând orice tip de vibrație extra. Astfel, efectul pe care l-am întâlnit în trecut cu alte sisteme audio, care fac propriile lor incinte sau mobila din casă să vibreze este complet absent cu Sub Mini, indiferent de volum. Doar auzi și simți basul, însă nu vei auzi și alte sunete nedorite.

Sonos Sub Mini bottom ports

Și mai impresionant este însă faptul că sesizezi imediat diferența de sunet odată ce ai conectat woofer-ul la soundbar-ul pe care l-ai folosit în trecut fără un woofer. Modelul Beam 2 oferă deja un bas destul de puternic pentru un soundbar și ai crede că este de ajuns. Ba chiar este de ajuns pentru majoritatea utilizatorilor. Dar odată ce auzi cum sună soundbar-ul alături de un woofer, fie el Sub Mini sau Sub-ul mare, realizezi că este destul de clar că cele două au fost proiectate special pentru a funcționa împreună.

Având la dispoziție doar câteva zile pentru a realiza acest review, nu am avut timp să văd un film cap-coadă, dar am pus câteva secvențe pe care le cunoșteam deja din filme de pe HBO Max și Netflix și câteva trailere de pentru filme care urmează să apară pe YouTube, am ascultat muzică și am încercat și câteva jocuri video, dacă tot aveam PlayStation 5-ul la îndemână. Trebuie să recunosc că am fost foarte impresionat de diferența de sunet cu și fără Sub, dar și de impactul basului amplificat în toate situațiile.

Sonos trebuie să ofere opțiuni mai bune de ajustare a sunetului

Dar de aici vine și frustrarea mea legată de controlul basului într-o manieră mai facilă. Pentru fiecare film în parte, pentru fiecare stil de muzică sau pentru fiecare joc în parte este necesară ajustarea volumului woofer-ului, iar modificarea constantă a setărilor din aplicația de mobil nu este tocmai practică.

Sonos Sub Mini accessories

Am două idei gratuite pentru Sonos pentru a îmbunătăți semnificativ experiența de utilizare pe viitor. În primul rând, pentru aplicație, posibilitatea de a seta mai multe profiluri pentru fiecare „cameră” în parte. Unul pentru filme, unul pentru muzică și unul pentru jocuri, de exemplu. Iar fiecare să poată seta automat volumul sistemului, basul, înaltele și volumul woofer-ului, pentru a putea face tranziția rapid, printr-o singură apăsare de buton.

Cea de-a doua idee este legată de lansarea unei telecomenzi opționale, care să ofere atât butoane pentru volum general, cât și butoane separate pentru bas și înalte, sau chiar butoane dedicate doar pentru woofer. Iar telecomanda ar putea să memoreze profilurile de sunet pentru acces rapid și poate că ar putea să includă și un buton pentru schimbarea camerei care este controlată. Sincer, mă mir că nu există deja ceva de genul acesta în ecosistemul Sonos.

Concluzii

Chiar și cu aceste limitări însă, pot spune că sunt impresionat de Sub Mini și că acesta este unul dintre puținele produse care m-au convin într-un timp foarte scurt că îmi este necesar. Foloseam soundbar-ul și fără woofer fără probleme până acum, dar sunetul este elevat clar la alt nivel alăuri de Sub Mini. Deja am început să îmi fac planuri pentru un sistem Sonos surround, dar investiția va fi una pe termen mai lung. La 2.500 lei, acest woofer nu poate fi considerat un produs pe care să îl cumperi din impuls, iar sateliții pentru canalele din spate care pot fi Sonos One, Sonos One SL sau chiar boxele „raft” Symfonisk de la IKEA, adaugă fiecare măcar câte 100 de euro per bucată la costuri.

Sonos Sub Mini cyberpunk

Sistemele audio Sonos sunt scumpe, însă prețul poate fi cu siguranță justificat pentru ceea ce oferă în materie de calitate   sunetului și ușurință în configurare, dar și sincronizare în toată casa. Mai mult, frumusețea acestor sisteme este faptul că pot fi „construite” în timp, putând adăuga din când în când câte un dispozitiv nou care să completeze experiența finală. Sub Mini primește astfel recomandarea mea fără nicio reținere pentru toți utilizatorii de soundbar-uri sau boxe Sonos. Vă avertizez doar să aveți grijă cu volumul, pentru că vecinii sigur nu vor aprecia noua voastră achiziție.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult