Standardul Ultra HD Blu-Ray a fost finalizat

13.05.2015
Standardul Ultra HD Blu-Ray a fost finalizat

Avem pe piaţă de mai mulţi ani televizoare UHD, capabile să redea conţinut în rezoluţie de patru ori mai mare decât generaţiile precedente. Totuşi, există în continuare o mare lipsă de conţinut pentru aceste display-uri, iar eforturile serviciilor de streaming pentru a aduce astfel de clipuri în casele utilizatorilor nu au fost de ajuns. Limitarea vine din partea conexiunilor la internet ale ţărilor vestice, incapabile să redea fluxuri de conţinut 4K/UHD din cloud. Astfel, ne întoarcem la suport fizic, iar Ultra HD Blu-Ray pare să fie următorul standard pentru vizionarea filmelor acasă.

Se pare că standardul Ultra HD Blu-Ray a fost în sfârşit finalizat. Anunţul a fost făcut de Blu-Ray Disc Association, o organizaţie formată din cele mai importante companii producătoare de produse electronice şi conţinut video precum Sony, Warner Bros, Disney, Toshiba, Microsoft, Hitachi, Intel, Philips, LG, Samsung şi multe altele. Spre diferenţă de tranziţia de la DVD la suport pentru conţinut HD, nu va mai exista rivalitate între două formate. Întrucât HD DVD a avut parte de un eşec colosal în faţa discurilor Blu-Ray, nimeni nu mai doreşte să concureze cu noul Ultra HD Blu-Ray.

Conform specificaţiilor finale, noile disc-uri vor putea stoca aproape de trei ori mai multe date decât vechiul format Blu-Ray. Discurile pe un singur strat vor oferi 66 GB de spaţiu de stocare, iar cele cu două straturi vor beneficia de 100 GB de spaţiu de stocare. Deşi modele cu trei straturi sunt amintite, nu a fost dezvăluită capacitatea pe care acestea o vor avea. Beneficiile noilor discuri sunt evident posibilitatea de a stoca filme în format UHD (rezoluţie 3840 x 2160 pixeli), alături de câteva îmbunătăţiri.

Spaţiul în plus şi noile capabilităţi ale echipamentelor de redare video vor oferi acces la formate de sunet de nouă generaţie precum DS: X şi Dolby Atmos, redarea unei palete mai mari culori, dynamic range mai bun, cât şi redare a filmelor la frecvenţă a cadrelor mai mare. Au fost amintite şi capabilităţi precum „digital bridge”, care ar putea garanta accesul la filmul de pe disc de pe alte dispozitive în format digital (precum tablete şi telefoane).

Pentru redarea noului format de discuri vor fi necesare noi dispozitive, precum playere Ultra HD Blu-Ray de generaţie nouă. Acestea vor fi compatibile cu vechiul format Blu-Ray şi vor fi compatibile cu standardul HDMI 2.0a. Momentan nu au fost anunţate playere, însă vom afla mai multe detalii din partea Bly-Ray Disc Association în lunile care urmează.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult