Apple intenționează să lanseze primele computere bazate pe viitoarele cipuri M4 până la finalul acestui an. Accentul va fi pus pe inteligența artificială

12.04.2024
Apple intenționează să lanseze primele computere bazate pe viitoarele cipuri M4 până la finalul acestui an. Accentul va fi pus pe inteligența artificială

Pentru a răspunde amenințării venite din partea Microsoft și Qualcomm, Apple ar lucra din greu la următoarea generație de cipuri ale companiei – M4 –, așteptate chiar în toamna acestui an.

Dezvoltate pentru a sta la baza următoarelor modele de laptop-uri MacBook și computere Mac, conform unei noi relatări a lui Mark Gurman de la Bloomberg, cipurile M4 ar fi fost gândite pentru a scoate în evidență viitoarele funcții bazate pe inteligență artificială ale acestora.

Vânzările de computere Mac au scăzut cu 27% în ultimul an fiscal al celor de la Apple, care s-a încheiat în luna septembrie 2023, apogeul acestora fiind atins în 2022. Nici măcar sezonul sărbătorilor de iarnă nu a ajutat, vânzările acestor computere refuzând să crească. Chiar dacă modelele M3 de MacBook Pro lansate în toamna anului trecut ar fi trebuit să ajute în privința vânzărilor, acest lucru nu s-a întâmplat, M3 neaducând salturi de performanță impresionante față de M2.

Apple își propune să corecteze aceste neajunsuri cu viitoarele cipuri M4, care vor face parte din planul de a implementa capabilități AI în toate viitoarele produse ale companiei. Primele computere Mac “motorizate” de M4 ar trebui să fie lansate mai târziu în cursul acestui an, iar noi modele vor fi disponibile în prima parte a anului viitor.

Conform zvonurilor, până la finalul acestui an, Apple urmează să lanseze noi modele de iMac, modele low-end și high-end de MacBook Pro cu diagonala ecranului de 14”, MacBook Pro cu diagonala ecranului de 16”, precum și noi modele de Mac mini.

În 2025, Apple ar trebui să lanseze și modelele MacBook Air de 13” și 15” cu M4 (așteptate în primăvară), dar și modele noi Mac Studio (la mijlocul anului) și Mac Pro (mai târziu în cursul anului).

Apple ar plănui să prezinte capabilitățile de procesare AI ale viitoarelor cipuri M4 chiar la evenimentul Worldwide Developers Conference, care va avea loc în perioada 10-14 iunie 2024, alături de următoarea versiune majoră a sistemului de operare MacOS.

Procesoarele M4 ar trebui sa fie disponibile, din nou, în trei variate: versiunea de bază urmează să se regăsească în modelele accesibile de MacBook Pro, în noile MacBook Air, dar și într-o variantă mai accesibilă de Mac mini. Versiunea medie – M4 Pro – va fi implementată în MacBook Pro-urile și Mac Mini-urile mai avansate, în timp ce versiunea de top – M4 Max – va fi proiectată special pentru următorul model Mac Pro.

Apple ar lua în considerare să permită utilizatorilor să opteze pentru configurații cu o cantitate maximă de memorie RAM de 512 GB în cazurile viitoarelor computere Mac echipate cu cipuri M4. Limita maximă în acest moment este de 192 GB de memorie RAM.

Sursa: GSMArena.com

Urmărește Go4IT.ro pe Google News