Apple lansează framework-ul de învățare automată MLX pentru Apple Silicon

10.12.2023
Apple lansează framework-ul de învățare automată MLX pentru Apple Silicon

Apple, gigantul tehnologic din California, a făcut recent un pas major în domeniul inteligenței artificiale (AI) prin lansarea MLX, o unealtă AI proiectat pentru a funcționa pe dispozitivele Apple. Conform companiei, această mișcare deschide calea pentru aplicații și funcții AI generative pe MacBook-uri și, eventual, pe iPhone-uri.

MLX este un cadru de învățare automată (machine learning) care le permite dezvoltatorilor să construiască modele care funcționează eficient pe dispozitivele Apple. Disponibil prin surse open-source precum GitHub și PyPI, MLX, împreună cu biblioteca de modele de învățare profundă MLX Data, oferă un set de unelte esențiale pentru dezvoltatorii care doresc să creeze soluții inovatoare de AI pe dispozitivele Apple.

Una dintre caracteristicile notabile ale MLX, așa cum a fost prezentată de Apple pe GitHub, este modelul său unificat de memorie. Acest lucru înseamnă că array-urile din MLX trăiesc în memorie partajată, permițând efectuarea de operații pe aceste array-uri pe oricare dintre tipurile de dispozitive suportate (CPU și GPU) fără a efectua copii de date.

MLX are potențial și pentru utilizatorii de zi cu zi

Deși MLX este în prezent mai relevant pentru dezvoltatorii Apple, are un potențial mare pentru toți utilizatorii de zi cu zi. Odată ce aplicațiile și uneltele AI generative încep să apară pe MacBook-uri, acestea vor oferi o gamă largă de posibilități noi, de la editarea avansată a imaginilor la crearea automată de conținut și multe altele.

Anunțul despre MLX vine în contextul în care Apple se concentrează tot mai mult pe AI. Deși compania a fost mai discretă în comparație cu alți giganți tehnologici, proiectele recente indică un interes serios în domeniul AI. De exemplu, Apple a introdus recent o funcție de autocorectare pentru iOS 17, care folosește un model „Transformer”, tehnologie AI menită să îmbunătățească precizia funcției de autocorectare pe dispozitivele Apple, dar și alte funcții bazate pe inteligența artificială.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Vlad Ionescu
Vlad Ionescu
Pasionat de tehnologie, gaming și muzică, Vlad și-a urmat pasiunea și a devenit redactor de știri și analist Esports. A scris pentru publicații precum ProSport, Revpanda și Superpont, iar în prezent este redactor Go4IT. citește mai mult