ChatGPT, lansat în mod oficial sub formă de aplicație de mobil

19.05.2023
ChatGPT, lansat în mod oficial sub formă de aplicație de mobil
Foto: Shutterstock

ChatGPT există într-o formă sau alta pe mobil deja, fie prin browser, fie prin sutele de aplicații care folosesc API-urile modelului lingvistic pentru a oferi o experiență similară. Totuși, majoritatea acestor aplicații sunt și contra cost, cerând abonamente substanțiale pentru acces la ceva care este, într-o oarecare măsură, complet gratuit. OpenAI, compania din spatele ChatGPT, a lansat însă o aplicație oficială pentru acces la modelul lingvistic pe iOS, care va fi lansată „în curând” și pe Android.

După multe „clone”, ChatGPT are și o aplicație oficială de mobil

Pentru moment, aplicația este disponibilă în App Store-ul Apple din SUA și se numește chiar „OpenAI ChatGPT”. Aceasta promite că nu include reclame și că va sincroniza datele din aplicație pe toate dispozitivele pe care folosești acest serviciu. Cel mai probabil, asta înseamnă că te poți autentifica cu același cont pe care îl folosești pe site-ul oficial, iar dacă ai un abonament „premium”, acesta va fi disponibil și în aplicația de mobil. Astfel, poți accesa de oriunde și ChatGPT 4, versiunea cea mai nouă și cea mai avansată a modelului lingvistic.

Totuși, în afară de forma aplicației, care rulează nativ pe telefonul mobil, funcționalitatea este aceeași. Modelul lingvistic nu este mai bun sau mai slab în varianta pe mobil, întrucât toată procesarea se face tot pe serverele OpenAI. Din acest motiv, viteza cu care ChatGPT poate genera text este la fel indiferent de dispozitivul pe care îl folosești. Schimbarea unui telefon mai vechi cu unul mai nou nu va avea un impact în viteza ChatGPT.

Noua aplicație nu va rezolva problemele modelului lingvistic

O altă consecință este faptul că informația oferită de ChatGPT nu poate fi considerată niciodată corectă fără o verificare. Întrucât nu au fost făcute multe update-uri importante la modelul lingvistic, acesta în continuare nu folosește informații actualizate, întrucât nu are acces la internet. Multe informații pe care le oferă fie nu mai sunt de actualitate, fie sunt complet eronate. Deci nu este o sursă bună de informații, dar este însă mai potrivit pentru a automatiza anumite lucruri, precum realizarea de liste, realizarea unui program sau a unui itinerariu, pe baza unor puncte prestabilite, de exemplu.

Domeniul AI este însă abia la început, iar ChatGPT reprezintă doar primul contact al publicului larg cu această tehnologie. Vom vedea cu siguranță noi cazuri de utilizare pentru AI în următorii ani, și ne așteptăm la o îmbunătățire semnificativă a răspunsurilor pe care modelele lingvistice o pot oferi.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult