OpenAI anunță ChatGPT-4, o nouă versiune AI cu care poți dialoga și chiar lega „prietenii”

19.03.2023
OpenAI anunță ChatGPT-4, o nouă versiune AI cu care poți dialoga și chiar lega „prietenii”

Principala limitare pentru actuala versiune ChatGPT este aceea că trebuie să te limitezi la întrebări cât mai succinte, altfel, existând riscul ca AI-ul să devieze în mod imprevizibil de la subiect, cu rezultate care surprind și înfricoșează în egală măsură.

Descrise drept halucinații de către inginerii Microsoft, răspunsurile care par să degenereze în abordări mult prea personale și chiar amenințări ar trebui să fie de domeniul trecutului cu ChatGPT-4, noul model AI fiind proiectat din start pentru facilitarea de conversații. Ba chiar, AI-ul va putea „ține minte” fiecare persoană cu care a interacționa și dezvolta un soi de prietenie, pe baza profilului de utilizator. În mod ideal, companiile de publicitate care apelează la serviciile ChatGPT-4 vor pute folosi tactici de psihologie pentru a vinde reclame, produse, sau fidelizarea clienților.

Potrivit OpenAI, ChatGPT-4 poate procesa până la 25000 de cuvinte dintr-o singură trecere, de până la opt ori mai mult decât actualul Chat GPT. Altfel spus, dacă cu actuala versiune poți genera esee pe teme dintre cele mai diverse, cu GPT-4 vei putea genera întreaga lucrare de licență.

Solicitările populare pentru ChatGPT includ scrierea de cântece, poezii, materiale de marketing, cod executabil pentru aplicații software și rezlovarea temelor. În mod surprinzător, exprimarea mult prea elaborată ridică cel mai des alerte privind autenticitatea creațiilor, nu informațiile propriuzise.

ChatGPT-4 poate răspunde la întrebări folosind limbaj natural asemănător omului și poate imita inclusiv alte stiluri de scriere, cum ar fi compozitori și autorii anumitor opere. În schimb, AI-ul folosește internetul ca și sursă de informare, doar că spre deosebire de căutările făcute de oameni, rezultatele subt găsite și selectate în câteva secunde. Momentan, principala limitare este că Internetul nu este accesat în mod direct, ci o uriașă bază de date compilată în anul 2021, servind drept bagaj de cunoștințe. Altfel spus, ChatGPT nu poate răspunde la interogări care vizează subiecte de actualitate, precum știrile zilnice.

Dezvoltatorul OpenAI susține că a petrecut șase luni rafinând funcțiile de siguranță pentru GPT-4 și instruirea AI-ului cu privire la feedback-ul uman. Cu toate acestea, dezvoltatorul avertizează că și în continuare ar putea apărea situații în care răspunsurile generate conțin dezinformări, sau degenerează în discuții contradictorii.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult