ChatGPT, printre cei mai „productivi” autori de cărți de pe magazinul Amazon

22.02.2023
ChatGPT, printre cei mai

ChatGPT a devenit în scurt timp unul dintre cei mai „harnici” autori de cărți de pe magazinul Amazon. În cele două luni și câteva săptămâni de la lansarea serviciului de chat cu AI, peste 200 de volume de cărți au fost publicate, care dezvăluie că au fost scrise integral sau parțial cu ajutorul său. Se pare însă că acestea sunt doar cărțile care menționează asistența AI, cu siguranță fiind și alte cărți recent publicate care nu dezvăluie acest lucru.

AI-ul ChatGPT, folosit pentru redactarea de cărți publicate pe magazinul Kindle Book Store

Amazon Kindle Book Store nu are momentan o clauză care să oblige autorii să dezvăluie implicarea tehnologiilor AI în redactarea cărților pe care le publică. Astfel, doar cei care au vrut cu adevărat să dezvăluie asta au oferit credit către ChatGPT parțial, sau chiar integral. Utilizarea de AI în redactarea de cărți este însă considerată o practică la limita eticii, întrucât AI-ul poate uneori folosi formulări sau fraze ale altor autori, pe baza textelor pe care le-a „citit” atunci când a fost antrenat.

Mary Rasenberger, director executiv al Ghildei Autorilor din SUA, avertizează despre pericolele utilizării AI-ului în redactarea de cărți:

„Trebuie să ne îngrijoreze aceste practici, întrucât aceste cărți vor inunda piața și mulți autori nu vor mai avea de lucru. Trebuie să existe transparență din partea autorilor și platformelor despre cum au fost create aceste cărți, sau vom ajunge să vedem foarte multe cărți de calitate slabă.”

Conform Engadget, revista Clarkesworld deja a fost afectată de avalanșa de povești scrise de AI, multe dintre creațiile trimise de către cititori fiind identificate drept generate, nu redactate drept creații originale. Întrucât publicația plătea contribuitorii la număr de cuvinte, mulți au văzut posibilitatea de a face bani ușor prin trimiterea de texte scrise de AI. În prezent este relativ ușor să identifici un text scris de AI pe baza unor formulări care se repetă, însă, în viitor, această tehnologie ar putea fi mult mai greu de deosebit de textele scrise de autori reali.

În consecință, Clarkesworld a oprit programul prin care primea texte de la cititori temporar și a blocat peste 500 de utilizatori care au trimis astfel de texte.

sursa: Engadget

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult