Cineva a realizat o versiune de ChatGPT compatibilă cu PC-uri cu Windows 3.1 din 1993

01.07.2023
Cineva a realizat o versiune de ChatGPT compatibilă cu PC-uri cu Windows 3.1 din 1993

ChatGPT a dat startul unei adevărate „revoluții” AI în domeniul tehnologiei. Nu doar că acest model lingvistic poate răspunde la majoritatea întrebărilor și poate rezolva tot felul de probleme, dar procesarea necesară pentru aceste funcții este 100% în cloud, deci nu prea contează de pe ce dispozitiv accesezi AI-ul. Astfel, AI-ul poate fi folosit, în practică de pe oricare dispozitiv conectat la internet, inclusiv de pe unul vechi, cu Windows 3.1.

ChatGPT poate rula acum și pe PC-uri vechi de 30 de ani

Un dezvoltator independent care activează online sub numele „dialupdotnet” a realizat un client de ChatGPT numit WinGPT care poate fi rulat pe un computer cu Windows 3.1 conectat la internet. Acesta este responsabil și pentru realizarea unei versiuni a jocului de cuvinte Wordle pentru vechiul sistem de operare, iar acum permite rularea celei mai avansate tehnologii noi pe computere vechi de 30 de ani.

„Nu doream ca PC-ul meu Gateway 4DX2-66 din 1993 să fie lăsat în urma revoluției AI, așa că am construit un asistent AI pentru Windows 3.1, bazat pe API-ul OpenAI.”, scrie dialupdotnet pe ycombinator.

Se pare că totul a fost construit în C și a fost necesară depășirea unor obstacole care țin de felul în care sistemul vechi de operare, bazat pe arhitectură pe 16 biți folosește memoria, sau pentru a conecta un API modern la un software care rulează pe un computer conectat la internet printr-un modem.

Totuși, WinGPT rulează pe Windows 3.1 și are o interfață clasică pentru începutul anilor ’90. De altfel, inclusiv interfața Web pentru ChatGPT este extrem de simplă, cu o căsuță de chat în care scrii întrebările sau comenzile, în timp ce istoricul conversației este păstrat în partea de sus.

Există însă câteva limitări pe care nu le vedem pe dispozitivele moderne. Întrucât există limitări de memorie pe computere vechi cu procesoare 386, discuțiile cu AI-ul nu pot păstra și contextul replicilor anterioare.

Programul poate di descărcat de pe dialup.net și poate fi rulat pe toate sistemele cu Windows 3.1. Desigur, sunt șanse mici ca multă lume să mai dețină astfel de computere în stare funcțională și totodată să le mai poată conecta și la internet.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult