NVIDIA livrează un nou creier artificial pentru roboţi autonomi

13.12.2018
NVIDIA livrează un nou creier artificial pentru roboţi autonomi

Planul NVIDIA de a folosi puterea soluţiilor de accelerare AI pentru dezvoltarea unui creier artificial, uşor programabil şi suficient de puternic pentru a controla roboţi şi automatizări de tot felul, tocmai s-a materializat prin lansarea unui produs comercial.

Disponibil pentru doar 1099 dolari, noul modul Jetson AGX Xavier poate fi „creierul” unei noi generaţii de roboţi şi maşinării inteligente.

Livrat în loturi de minim 1000 de bucăţi, acesta este în fapt un computer de sine stătător, alcătuit din nu mai puţin de 6 procesoare distincte. Gestionarea funcţiilor de bază şi încărcarea sistemului de operare se face cu ajutorul unui procesor octa-core de tip convenţional, bazat pe nuclee ARM. Procesarea algoritmilor de inteligenţă artificială se face însă cu ajutorul unui accelerator NVIDIA VOLTA echipat cu de acum celebrele Tensor Cores. Configuraţia include alte două chip-uri NVIDIA care asigură capabilităţi deep learning, procesor de imagine, intrări video şi suport pentru „vedere artificială”.

Remarcabil este că întregul modul are un consum de numai 10W şi suficientă putere AI pentru a procesa „30 de triliarde calcule pe secundă”.

NVIDIA se laudă deja şi cu o listă de clienţi: JD.COM (un gigant al cumpărăturilor online, interesat în dezvoltarea de roboţi pentru livrarea comenzilor către clienţii din China), Yamaha (drone AI) şi Nanopore (companie specializată în analiză ADN).

Rămâne de văzut dacă lansarea modulului Jetson AGX Xavier va ajuta NVIDIA să devină un jucător important în domeniul roboticii. Cert este că producătorul de acceleratoare grafice a investit mult în tehnologii de inteligenţă artificială, soluţiile de procesare AI oferite de companie atingând performanţe impresionante. Cumulat cu pachetul software AGX Xavier Developer Kit, Nvidia oferă deja o soluţie completă pentru dezvoltarea de aplicaţii AI şi implementarea acestora în maşinării capabile să îndeplinească sarcini complexe.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult