OPINIE: ChatGPT, o febră trecătoare. Am mai trecut prin asta cu tehnologia 5G, realitatea virtuală și metaversul

15.02.2023
OPINIE: ChatGPT, o febră trecătoare. Am mai trecut prin asta cu tehnologia 5G, realitatea virtuală și metaversul
Foto: Profimedia Images

După apariția ChatGPT, foarte multe publicații și oameni au vorbit despre cât de revoluționară este noua tehnologie bazată pe inteligență artificială, care va ucide motorul de căutare al Google, va lăsa milioane de oameni fără locuri de muncă și va schimba fundamental modul în care funcționează internetul.

Deși platforma dezvoltată de OpenAI este impresionantă și destul de capabilă să îndeplinească anumite sarcini, nu aveam de a face cu inteligență artificială reală, cea de tip Skynet despre care unele personalități spun că este „mai periculoasă decât bombele nucleare”. ChatGPT nu este o mașinărie capabilă să gândească, să facă diferența între bine și rău sau să aibă cel mai mic nivel de conștiință de sine.

Ce face, pe scurt, platforma este să învețe din cantități masive de informații disponibile pe internet – inclusiv pe Wikipedia, Twitter sau Reddit – și apoi să compileze datele pentru a oferi cel mai bun răspuns la solicitările primite de la utilizatori. Tehnologia nu este capabilă să se dezvolte singură, să se îmbunătățească, să se multiplice și… să preia controlul asupra lumii, așa cum se tem unii. ChatGPT este, deocamdată, mai degrabă un papagal care repetă ce a învățat. Mai are până să devină o cioară capabilă să folosească unelte.

Personal, mi se pare mai impresionant AI-ul dezvoltat de DARPA, care a pilotat recent cu succes un avion F-16.

ChatGPT este o platformă promițătoare, dar nu pune deocamdată în pericol nicio industrie serioasă. Recent, Microsoft a lansat o versiune a motorului de căutare Bing cu ChatGPT integrat, iar ce a urmat este destul de jenant. Platforma a transmis (ca și ChatGPT) nenumărate informații eronate, a inventat produse inexistente, a insultat utilizatori, a dat dovadă de rasism sau a încercat să îi convingă pe unii oameni că trăim în anul 2022. Nu este chiar motorul de căutare pe care cineva se poate baza pentru cercetare, productivitate sau școală.

Parcă am mai trecut prin „febre” similare, nu?

Nu este prima dată când o nouă tehnologie este văzută ca ceva care va schimba radical societatea în care trăim. Haideți să analizăm pe scurt, alte trei cazuri relativ recente: realitatea virtuală, metaversul și tehnologia 5G.

Despre realitatea virtuală s-a spus că va revoluționa lumea, dar încă așteptăm momentul respectiv. Se pare, însă, că piața face mai degrabă implozie. În 2016 – 2017 mulți credeau că tehnologia va schimba rapid și radical modul în care lucrăm, ne jucăm și consumăm divertisment. Cererea pentru dispozitive VR scade de la an la an, iar divizia VR a Meta (Facebook) a pierdut 13,7 miliarde de dolari în 2022. Totodată, Sony ar fi redus drastic comenzile pentru PS VR2 din cauza cererii scăzute.

Despre metavers s-a spus, în 2020 – 2021, că este noul „moment iPhone”. Companiile care nu prind trenul vor dispărea de pe piață, spuneau fanii noului mediu virtual. Însă toate metaversurile care nu sunt jocuri video sunt pustii. Exemple sunt Horizon Worlds (Facebook), Decentraland sau The Sandbox. Să nu uităm nici momentul jenant când doar șase persoane au participat la petrecea UE din metavers organizată anul trecut. Evenimentul a costat 390.000 de euro!

Despre 5G s-a spus că va genera creștere economică susținută, va duce la apariția de locuri de muncă și va accelera semnificativ inovația. În 2023, tehnologia este disponibilă doar în orașe mari, iar în foarte multe locuri oferă viteze similare cu standardul 4G. Iată că 5G ne a reușit să ajute unele țări să evite recesiunea, iar mai toată piața de tehnologie trece printr-un moment dificil, care a dus la concedierea a zeci de mii de angajați.

Nu putem bune, bineînțeles, toate aceste probleme pe seama lipsei de popularitate a 5G (am avut o pandemie majoră și ne confruntăm cu un război serios în Europa), dar este clar că profețiile făcute în urmă cu câțiva ani de către promotorii tehnologiei nu s-au împlinit.

Toate aceste tehnologii aduc beneficii clare și au rolul lor în societate, dar cred că pe viitor trebuie să privim anunțuri similare cu mai multă circumspecție și să le analizăm bine înainte să ne pronunțăm în legătură cu efectele lor în societate.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult