Rezultat bizar: AI-ul Samsung adaugă dinți într-o fotografie cu un bebeluș. VIDEO

23.03.2023
Rezultat bizar: AI-ul Samsung adaugă dinți într-o fotografie cu un bebeluș. VIDEO

Deși s-a vorbit despre AI de mulți ani, abia acum conținutul generat de AI sau îmbunătățit prin intermediul acestei tehnologii a intrat în „mainstream”. Diverse companii aplică algoritmi AI pentru a îmbunătăți fotografii, atât la captura din camera foto, cât și pentru a îmbunătăți rezultatele după captură. Samsung, care s-a confruntat recent cu critici în legătură cu fotografiile „falsificate” cu Luna, intră acum într-o altă controversă. AI-ul său de „remasterizare” a fotografiilor adaugă dinți într-o fotografie cu un bebeluș.

„Remasterizarea” cu AI de pe telefoanele Samsung poate avea efecte nedorite

Telefoanele Samsung includ de vreo două generații funcția de „remasterizare” a fotografiilor. Aceasta este inclusă pentru a îmbunătăți fotografii mai vechi, prin aplicarea unor algoritmi de procesare foto cu AI. În general, rezultatele sunt satisfăcătoare. Imaginile primesc mai multe detalii și culori îmbunătățite, însă există și momente în care tehnologia nu pare că înțelege ceea ce modifică, luând niște decizii cel puțin bizare.

Așa s-a întâmplat și în cazul unui utilizator de pe Twitter, care a încercat să „remasterizeze” cu AI o footgrafie a unui bebeluș de doar 7 luni, care încă nu avea dinți. Totuși, algoritmul AI a recunoscut corect că în fotografie se află o persoană și că respectiva persoană are gura deschisă. Ceea ce a dat algoritmul peste cap este faptul că în gura bebelușului se vedea limba, nu dantura. Atunci când a detectat o astfel de suprafață la nivelul gurii, fără detalii care să separe dinții independent, algoritmul a făcut ceea ce a crezut că este necesar: a adăugat detalii și a albit zona respectivă, pentru a părea că acolo se află dinți.

Rezultatul este cel puțin ciudat și demonstrează de ce nu ar trebui să ne încredem (încă) în deciziile inteligenței artificiale. Deși, algoritmului AI și-a folost antrenamentul pe care l-a primi și s-a conformat întocmai, nu toate cazurile au fost luate în calcul atunci când regulile de procesare au fost stabilite. AI-ul nu poate momentan face diferența între un adult și un bebeluș, sau între limbă și dantură, pentru a evita anumite modificări la nivelul gurii.

Cu siguranță, poți evita astfel de scenarii prin evitarea funcțiilor AI, dar acestea sunt utile în special pentru eliminarea reflexiilor și umbrelor nedorite din cadre, conform descrierii oficiale de la Samsung. Astfel, cel mai bine este să testezi rezultatul pentru fiecare cadru în parte și să nu aplici algoritmul de remasterizare la întâmplare peste toate fotografiile.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult