Sony va livra senzori foto care încorporează procesare Intelligent Vision, bazată pe AI

14.05.2020
Sony va livra senzori foto care încorporează procesare Intelligent Vision, bazată pe AI

Sony, furnizorul preferat ai senzorilor foto pentru telefoane iPhone, anunță că va lansa două noi modele de senzori Intelligent Vision – primii senzori de imagine din lume asistați cu tehnologie de procesare AI.

Implementarea tehnologiilor de inteligență artificială chiar în construcția senzorului optic va permite  procesare AI de mare viteză și extragerea datelor necesare, lucru care, în utilizarea serviciilor cloud, reduce latența în momentul transmiterii datelor, rezolvă problemele legate de securitatea acestora și reduce consumul de energie și costurile comunicaționale.

Potrivit Sony, noile produse extind oportunitățile pentru dezvoltarea camerelor dotate cu inteligență artificială, oferind o gamă largă de aplicații practice în industria de retail dar și în cea a echipamentelor industriale, contribuind la construirea unor sisteme optime conectate la cloud.

Spre exemplu, o cameră de supraveghere dotată cu un astfel de senzor va putea folosi în mod autonom procedee machine learning pentru a identifica obiectele din imagine, atașând la alertele generate informații metatada conținând descrierea situației apărute. Până acum, această funcționalitate putea fi oferită doar trimițând fluxul video unui server cloud pentru procesare, cu costuri mari în ce privește lățimea de bandă, latențele conexiunii și consumul de energie. Un motiv special de îngrijorare este riscul interceptării fluxurilor video transmise în rețea.

Cipul fotosensibil are iluminare din spate și o rezoluție efectivă de 12.3MP. În plus față de circuitul convențional de funcționare a unui senzor de imagine, cipul logic este echipat cu tehnologia Sony DSP (Digital Signal Processor), dedicată procesării semnalului AI și memoriei modelelor AI. Această configurație elimină necesitatea procesoarelor de înaltă performanță sau a memoriei externe, lucru care îl transformă în senzorul perfect pentru sistemele edge AI. Semnalele captate prin intermediul senzorului optic sunt filtrate de procesorul ISP (Image Signal Processor) iar procesarea cu ajutorul inteligenței artificiale este aplicată în unitatea cipului logic, furnizând informații sub formă de metadate, reducând astfel cantitatea de date gestionate.

Aplicând procesarea AI chiar la nivelul senzorului unde sunt obținute imaginile, camerele de supraveghere video vor putea fi configurate pentru a funcționa în mod semi-autonom, fără a transmite la distanță fluxul video. În schimb, conținutul ar urma să fie preluat pe baza alertelor însoțite cu descrieri metadata generate automat. Capabilitatea ar putea fi îndeosebi folositoare în Europa, unde legislația GDPR limitează drastic folosirea sistemelor de supraveghere video.

Identificate cu numele de model Sony IMX500 și IMX501, cei doi senzori optici sunt diferențiați doar prin modul de împachetare al funcției Intelligent Vizion.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult