500 milioane conturi Yahoo compromise – sfaturi de urmat pentru protejarea contului tău

23.09.2016
500 milioane conturi Yahoo compromise - sfaturi de urmat pentru protejarea contului tău

În urmă cu puţin timp, Yahoo confirmat existenţa unei breşe de securitate care a dus la compromiterea a cel puţin puţin de 500 milioane conturi Yahoo, utilizatorii acestora riscând furtul informaţiilor personale şi accesarea neautorizată a mesajelor primite şi trimise de-a lungul timpului. Venind în sprijinul celor afectaţi, specialiştii Bitdefender propun o serie de măsuri care să prevină posibile incidente de securitate în următoarea perioadă.

Chiar dacă Yahoo Messenger nu mai este de mult preferatul românilor, Yahoo rămâne unul dintre cele mai populare servicii de e-mail folosite România. Iată câteva sfaturi pentru a împiedica accesarea neautorizată a contului Yahoo:

  1. Schimbaţi parola contului în cel mai scurt timp şi asiguraţi-vă că folosiţi metode de autentificare în mai mulţi paşi, adăugând parolei clasice, în mecanismul de logare, şi numărul de telefon personal sau întrebări suplimentare de securitate. Schimbarea parolei este recomandată pentru toate conturile unde respectiva adresă de e-mail e folosită în procesul de logare. Este important să nu refolosiţi pe viitor vechea parolă!
  2. Fiţi atenţi la campanii de phising (înşelăciune). De regulă, răufăcătorii profită de breşe de securitate puternic mediatizate pentru a trimite e-mail-uri către milioane de utilizatori în numele companiei afectate. Cum utilizatorii se aşteaptă să primească în această perioadă e-mailuri care să explice impactul breşei asupra datelor personale, şansele ca aceştia să deschidă un mesaj provenit în mod aparent de la Yahoo cresc semnificativ.
  3. Instalaţi o soluţie de securitate pentru a reduce riscul infectării în cazul accesării unor linkuri sau fişiere ataşate cu conţinut periculos.  Prin accesarea unor paginii de internet infectate, utilizatorii pot descărca involuntar chiar ameninţări de tip ransomware care blochează accesul la fişiere şi solicită plata unei sume de bani pentru a furniza cheia de decriptare.

Breşele care se materializează în furt de date au impact pe termen lung. Nu de puţine ori hackerii care intră în posesia acestor informaţii abordează victimele prin e-mail-uri care par că vin din partea companiei afectate. Deoarece victima se aşteaptă să fie contactată, aceasta e mai dispusă să dea click pe linkurile incluse sau să divulge informaţii suplimentare solicitate de hackeri”, spune Bogdan Botezatu, specialist în securitate cibernetică al Bitdefender.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Recomandare video