Conținutul bazat pe Adobe Flash, încă disponibil pe unele site-uri, este pe cale să devină inaccesibil

17.06.2020
Conținutul bazat pe Adobe Flash, încă disponibil pe unele site-uri, este pe cale să devină inaccesibil

În ciuda tuturor limitărilor pe partea de securitate și performanță, tehnologia Adobe Flash persistă în mediul online încă de la începutul anilor 2000, când mare parte din conținutul site-urilor web (inclusiv liste de meniuri și elemente grafice simple) erau din categoria Flash.

Însă vremurile s-au schimbat, tehnologia Flash rămânând ca o piatră de moară pentru site-urile rămase mult timp neactualizate, trăgând în jos atât performanțele dar și nivelul de securitate oferit. Cel din urmă aspect a determinat majoritatea browserelor web să blocheze în mod activ încărcarea elementelor Flash, prezența acestora fiind doar semnalată utilizatorilor cu un mesaj de avertizare mai mult sau mai puțin vizibil. Astfel, activarea chiar și temporară a suportului Flash a devenit un veritabil act de curaj pentru internauții neexperimentați, avertismentele afișate la tot pasul descurajând în mod insistent această practică. Și pe bune dreptate, tehnologia Adobe Flash fiind în continuare un vector de propagare malware, pe care generații de hackeri mai mult sau mai puțin talentați și-au clădit averile.

Fără nicio șansă de prelungire, tehnologia Adobe Flash va muri, oficial, la data de 31 decembrie 2020. Începând cu această dată, site-urile care încă folosesc tehnologie Flash pentru anumite elemente de funcționalitate, cum ar fi animații, jocuri și clipuri video, vor fi lăsate complet pe dinafară.

Dincolo de ezitarea mai mult sau mai puțin rău intenționată a unor administratori web, alternativele la tehonogia Adobe Flash există încă din a doua jumătate a anilor 2000, soluții open-source precum HTML 5 și CSS 3 replicând mare parte din funcționalitatea tehnologiei Flash fără riscurile de securitate aferente acesteia.

Teoretic, revoluția trebuia să se concretizeze încă din anul 2010,  când CEO-ul Apple Steve Jobs a declarat începutul sfârșitului pentru Flash, postând o scrisoare deschisă care explică de ce Apple nu va implementa Flash pe iPad, iPhone, sau orice alte produse viitoare.

Cu 10 ani mai târziu, tehnologia Flash va rămâne cu adevărat o relicvă, dezvoltatorul Adobe confirmând că nu va mai distribui și actualiza plugin-ul Flash,

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult