Aplicația TikTok ar putea dispărea din App Store și Play Store

29.06.2022
Aplicația TikTok ar putea dispărea din App Store și Play Store

TikTok, declarat ”amenințare la securitatea națională” a SUA. Apple și Google ar putea fi obligați să scoată aplicația din catalogul PlayStore/App Store.

Extrem de opacă din punct de vedere al codului folosit, aplicația TikTok este „protejată” de către dezvoltatorul chinez prin tehnologii foarte sofisticate de ofuscare, care fac aproape imposibilă analizarea acesteia pentru identificarea diferitelor funcții, cât și a eventualelor riscuri de securitate la adresa utilizatorilor. De altfel, majoritatea experților în securitate recomandă insistent utilizatorilor să nu instaleze aplicația TikTok pe niciun dispozitiv folosit și pentru altceva decât jocuri de Android sau alte activități inofensive.

Temerile experților sunt confirmate acum și pe cale oficială, comisarul autorității americane FCC, Brendan Carr, etichetând aplicația TikTok drept amenințare la securitatea națională a SUA. Implicațiile sunt majore pentru dezvoltatorul ByteDance, oficialii Google și Apple fiind contactați deja în mod formal, comisarul FCC solicitând nimic mai puțin decât interzicerea aplicației TikTok și delistarea acesteia din magazinele oficiale de aplicații, PlayStore și App Store.

Rămâne de văzut dacă în urma unui eventual răspuns pozitiv la solicitările autorității FCC, cele două companii americane vor exclude TikTok doar din versiunile pentru SUA ale magazinelor de aplicații administrate, sau vor aplica această măsură la nivel global.

Potrivit comisarului Brendan Carr, aplicația extrem de populară colectează în mod netransparent datele personale ale cetățenilor americani. Totodată, faptul că aceasta este administrată de o companie cu sediul în China dă serioase motive de îngrijorare, în sensul că datele personale a milioane de cetățeni americani sunt centralizate în mod sistematic pe servere accesate în Beijing. Astfel, oficialul FCC descrie aplicația TikTok drept un „lup în blană de miel”, folosit ca un veritabil cal troian pentru a submina securitatea națională a SUA.

Comisarul FCC se raportează în solicitarea sa la un raport publicat recent de pe BuzzFeed News p, care susține că înregistrări secrete obținute de la 80 de întâlniri interne ale angajaților ByteDance par să confirme că administratorii TikTok din China au accesat informații private despre utilizatorii din SUA. Aparent, un membru al departamentului de încredere și siguranță al TikTok a declarat în septembrie 2021 că „totul se vede în China”. În mod curios, la câteva ore după ce acest raport BuzzFeed News a fost publicat, TikTok a anunțat că tot traficul provenind de la utilizatori din SUA este acum migrat la Oracle Cloud Infrastructure și este accesat doar în State.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult